Nijkerkers brengen wel veel eigen geld in voor aankoop woning

Geplaatst op: 17-08-2018

Augustus 2018
NIJKERK – Het aantal hypotheekaanvragen in de gemeente Nijkerk is in het tweede kwartaal van dit jaar flink gedaald. Nijkerkers lenen wel meer en brengen ook fors eigen geld in als ze een huis kopen

Dat blijkt uit cijfers van het Hypotheek Data Netwerk (HDN). Dat registreerde 168 hypotheekaanvragen in de maanden april, mei en juni, 18 procent minder dan in dezelfde periode in 2017. Het aantal aanvragen met Nationale Hypotheek Garantie daalde zelfs met 40 procent.
Het lagere aantal hypotheekaanvragen is opvallend, omdat in veel plaatsen juist meer aanvragen voor leningen werden ingediend. Zowel starters als doorstromers klopten in Nijkerk minder vaak aan voor een lening. Het aantal mensen dat een hypotheek oversluit nam juist. Nijkerkers kiezen er daarbij voor om de rente lange tijd vast te zetten. Gemiddeld gaat het om zo’n 17 jaar.

Wat verder opvalt is de stevige spaardrift in de regio. Nijkerkers brengen gemiddeld ruim 42.000 euro aan eigen geld in bij de aanvraag van een hypotheek. Dat is meer dan elders in Nederland, waar het gemiddelde op 39.000 euro ligt.
De aankoop van een nieuwe woning kostte Nijkerkers door de bank genomen zo’n 299.000 euro in het tweede kwartaal van dit jaar. Starters gaan daarbij voor wat goedkopere huizen (297.000 euro), terwijl doorstromers zo’n 330.000 euro proberen te lenen bij hun bank of hypotheekverstrekker.

HDN is een initiatief van diverse hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen. De organisatie registreert ruim vier op de vijf hypotheekaanvragen in Nederland. De cijfers gaan over alle aanvragen binnen het HDN-netwerk, waarbij geen rekening wordt gehouden of de hypotheek uiteindelijk ook wordt verstrekt.Nijkerkers brengen gemiddeld ruim 42.000 euro aan eigen geld in bij de aanvraag van een hypotheek.

OOK INTERESSANT