Minder huizen verkocht

Geplaatst op: 19-02-2019

NIJKERK – Na jaren van verkooprecords liep het aantal woningtransacties in Nijkerk en omgeving vorig jaar voor het eerst terug. Stijgende prijzen lijken de belangrijkste oorzaak.

In 2018 verwisselden er 777 woningen van eigenaar in de NVM-regio Nijkerk. Dat blijkt uit actuele cijfers van de makelaarsorganisatie. Dat is ruim 16 procent minder dan in 2017. Toen braken makelaars nog alle verkooprecords.

Dure middenwoning
Een van de redenen dat er minder huizen verkocht worden, is dat een deel van de kopers lijkt af te haken door de steeds hogere woningprijzen. Wie op zoek gaat naar een middenwoning moet tegenwoordig al snel 230.000 euro meenemen. Voor dat geld koop je een wat ouder rijtjeshuis. In nieuwbouwwijken kruipt de vraagprijs regelmatig richting de 300.000 euro. Daardoor zijn rijtjeshuizen inmiddels vrijwel onbereikbaar voor alleenstaanden of stellen met een middeninkomen (circa 45.000-50.000 euro), tenzij deze groepen flink eigen geld kunnen inbrengen.

Eindsprint
In de laatste drie maanden van 2018 deden makelaars relatief goede zaken. Vooral hoekwoningen (+47%) en twee-onder-een-kapwoningen (+27,2%) waren in trek. Appartementen (-27,6%) en vrijstaande huizen (-21,6%) werden juist minder vaak verkocht. De gemiddelde verkoopprijs steeg naar 347.000 euro, 10,7 procent meer dan een jaar geleden. Dat weerhield kopers en verkopers er niet van om snel deals te sluiten. Gemiddeld is een huis in een maand tijd verkocht in Nijkerk.

Seizoenspiek
Wat verder opvalt is dat er eigenlijk geen seizoens-
pieken meer zijn op de woningmarkt. Aan het begin van het jaar en in de zomermaanden werden nagenoeg evenveel huizen verkocht als in het voorjaar en het einde van het jaar. In het verleden piekte het aantal transacties vaak kort voor de zomer en de jaarwisseling.

Gekte
Volgens de NVM is met name in de stedelijke regio’s het plafond qua prijzen bereikt. “We zien dat steeds meer consumenten niet meer willen of kunnen meedoen aan de voortdurende prijsstijgingen”, aldus NVM-voorzitter Ger Jaarsma. De makelaarsorganisatie ziet bovendien voor het eerst in lange tijd het aanbod van koopwoningen weer stijgen, wat er op duidt dat de gekte op de woningmarkt begint af te nemen.

OOK INTERESSANT