Kwart huizen boven vraagprijs weg

Geplaatst op: 25-09-2017

September 2017

GEMEENTE NIJKERK – Huizenverkopers in de gemeente Nijkerk kunnen steeds vaker rekenen op een flinke financiële meevaller. Eén op de vier woningen gaat inmiddels weg voor de vraagprijs of zelfs meer.

Dat blijkt uit cijfers van woningmarktonderzoeker Calcasa. Dat kopers flink in de buidel tasten om concurrenten voor hun droomhuis af te troeven, komt vooral door schaarste. Het aantal woningen dat te koop staat is de afgelopen maanden snel gedaald. Ondertussen neemt de vraag alleen maar toe.
Dat heeft te maken met wat makelaars het waterbed-effect noemen. Nu woningen in Amsterdam en Utrecht voor veel kopers onbetaalbaar zijn geworden, beproeven mensen hun geluk in steden als Amersfoort. Kopers uit die steden wijken weer uit naar plaatsen in de regio. Dat drijft de prijs van woningen in Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen op.

Regionale verschillen
Toch kan het nog veel gekker dan in Nijkerk. In Amersfoort wordt inmiddels meer dan de helft van de huizen op of boven de vraagprijs verkocht. In Putten (13,5 procent), Barneveld (11,1 procent) en Bunschoten (7,2 procent) is dat nog meer uitzondering dan regel.
Bieden boven de vraagprijs is niet zonder risico. Als jij als koper meer voor een huis wilt betalen, betekent dat niet automatisch dat ook de waarde van de woning stijgt. Bij de taxatie voor de hypotheek kun je hierdoor in de problemen komen. Als die waardebepaling lager uitvalt dan de koopsom, zul je eigen geld op tafel moeten leggen.

Om een woning binnen te halen, zijn huizenjagers bereid om ook andere risico’s te nemen. 37 procent van de kopers neemt inmiddels geen voorbehoud van financiering meer op, bleek deze zomer uit onderzoek van ministerie van VROM. Zo’n bod zonder voorbehoud is voor een verkoper met meerdere biedingen aantrekkelijk, omdat het meer zekerheid biedt. Kopers kunnen er echter door in de problemen kan als ze toch hun lening niet rond kunnen krijgen. Als de verkoop hierdoor afketst, mag de verkoper een boete van 10% van de koopsom innen.

OOK INTERESSANT