Krapte zorgt voor hoge huren

Geplaatst op: 22-05-2018

Mei 2018 – 

NIJKERK – Wie in de gemeente Nijkerk een huurhuis zoekt in de vrije sector, moet flink in de buidel tasten. Voor zo’n huurwoning die nu op de markt komt betaal je gemiddeld 11,68 euro per meter.

Dat blijkt uit onderzoek van de Woonkrant Nijkerk. Vrijesectorhuurwoningen bieden uitkomst voor mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning van de woningstichting, maar te weinig om een hypotheek af te sluiten. Probleem is alleen dat er maar relatief weinig van zulke woningen zijn. In heel Nederland gaat het om 8 procent van het totale woningaanbod, in Nijkerk waren er begin mei maar 10 woningen vrij voor nieuwe huurders. Hierdoor staan de huurprijzen onder druk. In de gemeente Nijkerk betaal je zelfs meer dan in middelgrote steden zoals Amersfoort (10,93/m2), Tilburg (10,54/m2), Arnhem (10,53/m2) of Apeldoorn (10,43/m2). De duurste huurwoningen in de vrije sector staan in Amsterdam. Daar betalen nieuwe huurders gemiddeld 22,48 euro per m2, volgens Pararius.

Volgens onderzoek van de huurwoningensite stijgen de prijzen in de vrije sector snel. Huurders betalen nu bijna 6 procent meer voor een huurhuis dan een jaar geleden. Vooral in middelgrote steden stegen de vrijesectorhuurprijzen snel. Volgens Pararius komt dat omdat de huren in grote steden zó hoog zijn, dat mensen uitwijken naar goedkopere, omliggende regio’s. Pararius heeft zelf geen cijfers voor Nijkerk. Daarom heeft de Woonkrant Nijkerk die zelf op een rij gezet, met dezelfde rekenmethode en op basis van het aanbod op sites als Funda, Pararius en Huurwoningen.nl. Het gaat daarbij om een momentopname van begin mei, gebaseerd op een beperkt aantal beschikbare huurhuizen in de vrije sector.

OOK INTERESSANT