Huurhuis duur en schaars

Geplaatst op: 17-08-2018

Augustus 2018

NIJKERK – Wie in Barneveld een particuliere huurwoning zoekt, is relatief duur uit. Huurders betalen gemiddeld 830 euro per maand, tegenover 704 euro gemiddeld in Nederland. Dat blijkt uit de de Lokale Monitor Wonen.

‘Fraai en goed onderhouden 3-kamer appartement voorzien van een bergzolder en een zonnig balkon gelegen in het gezellige centrum in Nijkerk’, prijst de tekst op woningwebsite Funda aan. Met drie slaapkamers en een woonoppervlak van 85 m2 is het niet overdreven ruim en de huurprijs van 950 euro per maand mag er wezen, maar dat schrikt huurders blijkbaar niet af. Maar dat schrikt huurders blijkbaar niet af, want de woning is binnen no-time onder optie.

Het tekent de staat van de particuliere huurmarkt in de gemeente Nijkerk. Het aanbod is schaars, de vraag hoog. En dat merk je aan de prijzen in de Lokale Monitor Wonen. Het gaat overigens om cijfers over 2016, de meest recente die voorhanden zijn. In dat jaar stegen de particuliere huren in de gemeente Barneveld gemiddeld met 3 procent.

Grotere huurhuizen
De cijfers zijn enigszins vertekend om dat particuliere huurwoningen in de gemeente Nijkerk relatief groot zijn. Gemiddeld hebben huurders zo’n 134 m2 tot hun beschikking, tegen 119 m2 elders in het land. De gemiddelde huurprijs per m2 (6,19 euro) ligt in Nijkerk daardoor maar iets boven het landelijk gemiddelde (5,91 euro). Maar feit blijft dat je als Nijkerkse particuliere huurder relatief diep in de buidel moet tasten.
Als je er al een kunt bemachtigen. In de gemeente Nijkerk staan zo’n 1275 particuliere huurwoningen. Jaarlijks verwisselen er zo’n 215 huurhuizen van eigenaar. Dat gaat vaak razendsnel. Op Funda staat op dit moment nog geen handvol beschikbare particuliere huurwoningen. Woningmarktdeskundigen pleiten mede daarom al langere tijd voor de bouw van meer van zulk soort huizen. Die zijn hard nodig om de druk op de woningmarkt op te vangen. Ze bieden vooral uitkomst voor starters of doorstromers vanuit een sociale huurwoning, die door de gestegen huizenprijzen geen hypotheek kunnen rondkrijgen.

OOK INTERESSANT