Huizenprijzen in Nijkerk naderen historische recordhoogte

Geplaatst op: 22-05-2018

Mei 2018 – 

NIJKERK – Huizenverkopers hebben in de eerste maanden van dit jaar uitstekende zaken gedaan. De gemiddelde huizenprijs in de gemeente Nijkerk steeg met 12 procent naar 346.000 euro. Alleen in 2007 lagen de huizenprijzen nog hoger.

Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Het gaat om gecombineerde cijfers voor de regio Barneveld en Nijkerk. De stijgende huizenprijzen zijn het gevolg van toenemende krapte op de woningmarkt. Er staan steeds minder huizen te koop.

Dat vertaalde zich ook naar een dalend aantal transacties. In januari, februari en maart verwisselden er 186 woningen van eigenaar. Dat zijn er 22,4 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens de NVM komt dat doordat woningbezitters op safe spelen. Ze willen eerst zelf een nieuwe woning vinden voordat ze hun huidige huis te koop zetten.

Krapte aan onderkant van de markt
Vooral de verkoop van tussenwoningen (-38,8%) en appartementen (-33,6%) nam af. Daar is de keuze ook het meest beperkt. Op dit moment staan er nog zo’n 150 bestaande woningen te koop in de gemeente Nijkerk, waarvan slechts 21 procent een vraagprijs heeft onder de 250.000 euro. Vooral voor starters is het daardoor lastig om een woning te kopen. Ook huurders met een middeninkomen komen er door de stijgende huizenprijzen nauwelijks meer tussen op de koopwoningmarkt.

Relatief meer duurdere huizen verkocht
Die schaarste aan goedkope koophuizen vertekent de sterke stijging van de huizenprijzen enigszins. Ook hoekwoningen (-17,4%) en vrijstaande huizen (-16,0%) verwisselden minder vaak van eigenaar, maar de daling was hier minder groot. Twee-onder-een-kappers deden het juist goed met een kleine plus van 8,3%. Al met al werden hierdoor dus in verhouding meer dure woningen verkocht.

Gemiddeld stonden verkochte huizen ruim 7 weken te koop. Dat is korter dan een jaar geleden. Toen duurde het nog zo’n 11 weken voordat het verkoopbord de tuin uit kon. Kopers hebben dus niet alleen minder te kiezen, maar moeten ook steeds sneller bieden en beslissen om een huis te kopen. Volgens de NVM wordt daarbij regelmatig boven de vraagprijs geboden.

Oproep: meer nieuwbouwen en ombouwen
De makelaarsvereniging is bezorgd over de huidige ontwikkelingen. Als er niets gebeurt loopt de markt vast, klinkt het waarschuwend. NVM pleit daarom voor drastisch ingrijpen. “Bestemmingsprocedures in zowel de binnensteden als in het buitengebied moeten drastisch worden ingekort. Als de nieuwbouw achterblijft, moeten we vaart maken met transformatie van commercieel vastgoed naar woningen en appartementen. Idem dito voor het agrarisch en landelijk vastgoed”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. De NVM-voorzitter roept ook de woningcorporaties op om snelheid te maken met het afstoten van corporatiewoningen.

OOK INTERESSANT