Gluren hoe duur de buren wonen

Geplaatst op: 29-03-2017

Maart 2017

Nieuwe WOZ-waardes voor gemeente Nijkerk staan online

NIJKERK – Benieuwd naar wat het huis van de buurman waard is? Je kan het sinds kort bekijken op www.wozwaardeloket.nl.

Sinds eind vorig jaar zijn gemeenten verplicht om de zogenoemde WOZ-waardes openbaar te maken. De WOZ-waarde is de prijs die de gemeente toekent aan een woning. Deze WOZ-waarde vormt de basis voor diverse belastingen. Het gaat onder meer om de ozb-heffing en het eigen woning forfait.
De WOZ-waarde loopt altijd een jaar achter. Het bedrag op de meeste recente aanslag is de geschatte waarde per januari 2016. De gemeente schat de waarde van de woning aan de hand van bijvoorbeeld de grootte, het bouwjaar en de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de omgeving. De onderbouwing van de waardebepaling is online te zien via de website van het GBLT, dat namens de gemeente de waardebepalingen verzorgt.

In de afgelopen zes jaar daalde de gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Nijkerk steeds. De verwachting is dat de gemiddelde waardes dit jaar voor het eerst weer stijgen, vanwege het aantrekken van de woningmarkt. Of dit het geval is, wordt later dit jaar bekend.

Woningbezitters kunnen bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Dit moet gebeuren binnen zes weken na het ontvangen van de aanslag. Minder dan 1 op de 100 inwoners van Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen maakte vorig jaar gebruik van de bezwaarmogelijkheid.

OOK INTERESSANT