Gemiddeld koophuis kost nu 329.000 euro

Geplaatst op: 29-03-2019

NIJKERK – Een gemiddelde koopwoning in Nijkerk kost inmiddels 329.274 euro. Dat is fors meer dan in 2017, toen nog gemiddeld 301.966 werd afgetikt bij de verkoop.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De gemiddelde verkoopprijs is het gemiddelde van de transactieprijzen van alle verkochte koopwoningen in een jaar. Nieuwbouwhuizen worden daarbij niet meegerekend.

De stijgende prijzen laten zien dat de druk op de lokale woningmarkt verder is toegenomen. Iets wat ook wordt bevestigd door de hittekaart die Bouwfonds Property Development (BPD) bijna gelijktijdig opstelde. Nijkerk kleurt daar inmiddels donker oranje.

Olievlek
De situatie in Nijkerk is vergelijkbaar met die in andere randgemeenten van hotspots op de woningmarkt. Rond steden als Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Amersfoort en Eindhoven neemt de druk op de woningmarkt steeds verder toe, omdat mensen uit de stad op zoek gaan naar een betaalbaarder huis in de omgeving. Volgens BPD moeten er in versneld tempo nieuwe woningen bijgebouwd worden, om te voorkomen dat de doorstroming op de woningmarkt in gevaar komt.

Duurste gemeente
In totaal werden er in 2018 490 huizen verkocht in de gemeente Nijkerk. In Blaricum (902.200 euro) werd vorig jaar het meeste betaald voor een bestaande koopwoning, in Delfzijl (142.200 euro) het minst. Daarbij moet aangetekend worden dat in de gemeente Blaricum relatief veel dure woningen staan, wat de gemiddelde verkoopprijs opdrijft. Het prijsverschil van woningen in gemeenten met de hoogste en laagste gemiddelde verkoopprijs was met 760 duizend euro nog nooit zo groot volgens het CBS.

OOK INTERESSANT