Bouwleges niet omhoog in Nijkerk

Geplaatst op: 29-09-2019

NIJKERK – Inwoners van Nijkerk die gaan bouwen of verbouwen zijn dit jaar niet meer geld kwijt aan gemeentelijke vergunningskosten. Wel liggen de bouwleges voor een nieuwbouwwoning nog altijd flink boven het landelijk gemiddelde.

Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH). VEH zet jaarlijks de kosten van de bouwleges in Nederland op een rij. De onderzoekers kijken daarbij naar de omgevingsvergunning voor een verbouwing die 10.000 euro kost – te denken valt aan het plaatsen van een dakkapel – en wat je betaalt als je een nieuwbouwhuis van 130.000 euro koopt.

Bouwleges in Nijkerk
Wat blijkt? Voor een kleine verbouwing betaal je in de gemeente Nijkerk 320 euro. Dat is 55 euro minder dan wat woningbezitters gemiddeld in Nederland kwijt zijn voor zo’n vergunning. Voor een nieuwbouwwoning ben je 5.440 euro kwijt aan leges. Dat is dan weer 605 euro duurder dan het landelijk gemiddelde.

Gemeenten mogen zelf de prijs van deze vergunningen betalen, als ze maar niet meer vragen dan de kostprijs. Bovendien moeten ze verplicht onderbouwen welk werk ze gedaan hebben om de vergunningsaanvraag te beoordelen. Desondanks zijn er nog altijd grote verschillen tussen gemeenten.

Grote verschillen
Zo betaal je in Veenendaal 949 euro aan leges voor een kleine verbouwing, terwijl je in Leiden maar 41 euro kwijt bent. En de gemeente Voorschoten rekent 12.385 euro aan leges voor een nieuwbouwwoning, terwijl buurgemeente Den Haag maar 2.057 euro factureert. Zulke verschillen zijn VEH al jaren een doorn in het oog. De vereniging wil nu dat de minister ingrijpt en excessen aanpakt. De gemeentelijke vergunningskosten voor een nieuwbouwhuis liggen in Nijkerk boven het landelijk gemiddelde.

OOK INTERESSANT