Aantal Nijkerkse scheefwoners daalt

Geplaatst op: 28-06-2018

NIJKERK – Het aantal huurders in de gemeente Nijkerk dat in een sociale huurwoning woont, terwijl ze hiervoor te veel verdienen, is opnieuw gedaald.

Dat blijkt uit de Lokale Monitor Wonen, die onlangs gepubliceerd is. In twee jaar tijd daalde het percentage zogenoemde scheefwoners van 15,0 naar 13,5 procent. Dat is nog wel altijd hoger dan het landelijk gemiddelde van 12,1 procent, de meest recente cijfers zijn die van 2016.

Sociale huurwoningen zijn bedoeld voor huishoudens met een maximaal inkomen van 39.874 euro per jaar. Maar wie door de jaren heen meer is gaan verdienen dan die grens, kan in principe in een goedkope huurwoning blijven wonen. Hierdoor moeten mensen die geen andere woonruimte kunnen betalen langer wachten.

Dat in Nijkerk veel mensen met een relatief hoog inkomen blijven wonen in een goedkope huurwoning, heeft waarschijnlijk ook te maken met de relatief hoge prijzen van koopwoningen in Nijkerk. Wie net meer verdient dan de huurgrens, kan nog steeds moeilijk een hypotheek krijgen.

Huurders van een sociale huurwoning in de gemeente Nijkerk besteden gemiddeld 30 procent van hun netto-inkomen aan woonlasten. Het gaat om 580 euro per maand. Bij 1 op de 11 huurders is sprake van een betaalrisico. Zij verdienen te weinig om in hun uitgaven te voldoen. Bij particuliere huurders ligt de zogenoemde woonquote op 41,1 procent. Zij betalen gemiddeld 971 euro per maand.

OOK INTERESSANT