‘Wat moet een verkoper vertellen?’

Geplaatst op: 29-09-2019

Jan van der Horst, Van der Horst Makelaars.

Heb je weleens een tweedehands auto gekocht? Dan trek je waarschijnlijk pas de portemonnee als je een proefrit hebt gemaakt en even onder de motorkap hebt gekeken. Ook als je een huis koopt moet je zelf goed controleren of een huis in goede conditie is. Dit heet de onderzoeksplicht.

Daar staat tegenover dat de verkoper ook een mededelingsplicht heeft. Dat houdt in dat de verkoper eventuele gebreken moet melden als hij weet of kan vermoeden dat die van belang zijn voor de koper. Stel dat het dak rot is, dan mag je niet met je vingers gekruisd hopen dat een koper dat tijdens de bezichtiging over het hoofd ziet. Maar de mededelingsplicht geldt ook voor kleinere zaken. Stel dat er een inbouwoven in de keuken zit die niet werkt, dan moet je dat ook vertellen. 
Vaak zie je dat verkopers invulling geven aan de mededelingsplicht door een vragenlijst in te vullen. Daarin komt bijvoorbeeld aan bod wanneer de cv-ketels en installaties vervangen zijn, maar ook of er sprake is van eventuele gebreken die misschien niet direct opvallen. Zo’n vragenlijst is overigens niet verplicht en biedt geen garanties aan de koper. Je moet dus nog steeds zelf goed opletten, onderzoek doen en vragen stellen.

Heb je een oud huis op het oog, bijvoorbeeld een charmante jaren-dertig-woning? Kijk dan of er sprake is van een ouderdomsclausule in de koopovereenkomst. Zo’n clausule stelt dat je als koper van een oud huis niet dezelfde verwachtingen mag hebben als van een nieuwere woning. Bij eventuele verborgen gebreken kan daardoor meer discussie ontstaan.