Bezwaar maken tegen een te lage WOZ-waarde

Geplaatst op: 19-02-2019

Wanneer de WOZ-beschikking bij u op de mat valt, kijkt u (uiteraard) of deze niet te hoog is. Valt de waarde mee dan doet u niets. Maar is dat terecht?

De WOZ-waarde is namelijk voor heel wat belastingsoorten van belang. Denk aan de te betalen inkomstenbelasting, de onroerende zaakbelasting en de erfbelasting. Daarom is het logisch dat er vaak bezwaar wordt gemaakt tegen de WOZ-waarde om deze omlaag te krijgen. Dat scheelt belasting!

Het kan in sommige omstandigheden juist van belang zijn om bezwaar te maken tegen een te lage WOZ-waarde. Maar waarom zou u dat doen? Stel u heeft een tophypotheek (de hypotheekschuld was bij aankoop van de woning hoger dan de waarde van de woning). De bank rekent daar een extra renteopslag voor. Als door de hogere WOZ-waarde de hypotheek onder de waarde van de woning komt, dan is er geen reden meer voor die renteopslag. Met deze WOZ-waarde kunt u naar de bank om de renteopslag te laten vervallen.

Maar er is nog een reden om te kijken of een hogere WOZ-waarde niet van belang kan zijn. Stel uw rentetermijn loopt af. Dan wilt u natuurlijk een zo laag mogelijke rente. Momenteel is het rentepercentage al laag, maar veel hypotheekverstrekkers hebben een nog lagere rente als de waarde van de woning een stuk hoger is dan de stand van de hypotheekschuld. Daarbij kan een hogere WOZ-waarde u helpen.

Of een hogere WOZ-waarde voordelig is, is per situatie verschillend. Een rekensom zal uitwijzen wat meer oplevert: meer belasting betalen of minder rente verschuldigd zijn. Maar let wel op dat u binnen 6 weken na ontvangt van de 
WOZ-beschikking bezwaar maakt, want anders is uw rekensom voor niets geweest.

Vragen?
Wanneer u vragen heeft over de fiscale aspecten van de WOZ-waarde of andere zaken, kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

André Moree RB | Senior Belastingadviseur
Schuiteman Accountants & Adviseurs B.V.
(033) 30 332 30 | amoree@schuiteman.com