Gemeente wil woningbezitters verleiden met goedkope lening

Geplaatst op: 23-06-2017

Juni 2017

NIJKERK – De gemeente Nijkerk wil woningbezitters met een goedkope lening verleiden om hun woning duurzamer te maken. Daar is in totaal een bedrag van 1 miljoen euro voor nodig.

Het voorstel staat in de Voorjaarsnota van het Nijkerkse college. Bedoeling is dat inwoners van de gemeente Nijkerk straks een zogenoemde duurzaamheidslening kunnen aanvragen. Dat is een lening voor energiebesparende maatregelen in en aan een woning. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van dakisolatie, het aanbrengen van een warmtepomp of het plaatsen van hoogrendementsglas.

De lening wordt verstrekt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn), dat onder meer bekend is van de starterslening. De lening komt bovenop je bestaande hypotheek en kent een laag rentepercentage. Voor een lening met een looptijd van 10 of 15 jaar geldt momenteel een rentepercentage van 1,6 procent. Hierdoor zijn de extra maandlasten relatief laag, terwijl je door een lager energieverbruik ook nog eens elke maand bespaart.

De duurzaamheidslening wordt al door meerdere gemeenten in Nederland aangeboden. Woningbezitters lenen doorgaans tussen de 3.500 en 25.000 euro. Dat bedrag wordt niet op hun rekening gestort, maar wordt uitgekeerd in de vorm van een bouwkrediet. Na goedkeuring van de besparende maatregelen door de gemeente, betaalt SVn de factuur van bijvoorbeeld de aannemer of de glaszetter.

Om de duurzaamheidslening mogelijk te maken, moet de gemeente Nijkerk een fonds beschikbaar stellen aan SVn. Het college stelt voor om in eerste instantie een bedrag van 1 miljoen euro in dit fonds te storten. De aflossingen van woningbezitters komen weer terug in het fonds, waardoor het steeds mogelijk blijft om nieuwe leningen te verstrekken. Het instellen van een duurzaamheidsfonds moet een impuls geven aan het verminderen van de CO2-uitstoot in de gemeente Nijkerk. Nijkerk wil in 2035 CO2-neutraal zijn. De gemeenteraad buigt zich maandag 26 juni over de Voorjaarsnota.

OOK INTERESSANT