Zo hoog is de hypotheekschuld in Barneveld

Geplaatst op: 09-06-2017

Juni 2017

BARNEVELD – Barnevelders hebben gemiddeld een hypotheekschuld van 184.000 euro. Daarmee zitten we in de subtop van Nederland als het om woningschuld gaat. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Nederlandse huizenbezitters hebben een doorsnee hypotheekschuld van 162.000 euro. In de grote steden ligt die schuld vaak hoger, in provincies als Groningen, Friesland, Limburg en Zeeland hebben mensen juist veel lagere schulden. Dat heeft alles te maken met locatie en het functioneren van de woningmarkt. In de grote steden en in Barneveld is de vraag naar woningen groot. De huizenprijzen liggen er daardoor relatief hoog en dus moeten kopers zich ook dieper in de schulden steken.

De cijfers gaan over 2015. Bij de hoogte van de hypotheekschuld is geen rekening gehouden met opgebouwde tegoeden in bijvoorbeeld spaar- of beleggingshypotheken. Het is tegenwoordig niet meer mogelijk om zo’n aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. De gemiddelde hypotheekschuld is in de afgelopen twee decennia flink gestegen. In 1993 hadden Nederlanders gemiddeld nog slechts een hypotheekschuld van 44.000 euro. De laatste twee jaar lopen de gemiddelde schulden voor het eerst in lange tijd niet meer op. De totale hypotheekschuld in Nederland bedroeg eind vorig jaar 664,4 miljard euro. De 65-plussers hebben gemiddeld de laagste hypotheekschuld, 35- tot 40-jarigen de hoogste.