WOZ-waarde stijgt weer

Geplaatst op: 28-03-2017

Voor het eerst in zes jaar tijd in gemeente Barneveld

BARNEVELD – Veel Barneveldse woningbezitters hebben onlangs voor het eerst in jaren een hogere WOZ-aanslag ontvangen. Die steeg gemiddeld met 0,6 procent naar 269.600 euro.

Dat meldt de gemeente Barneveld in een online toelichting op de aanslag. Huiseigenaren krijgen elk jaar in februari een brief van de gemeente, met een waardebepaling van hun woning. Deze WOZ-waarde vormt de basis voor diverse belastingen. Het gaat onder meer om de ozb-heffing en het eigen woning forfait.

WOZ-waarde loopt jaar achter
De WOZ-waarde loopt altijd een jaar achter. Het bedrag op de meeste recente aanslag is de geschatte waarde per januari 2016. De gemeente schat de waarde van de woning aan de hand van bijvoorbeeld de grootte, het bouwjaar en de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de omgeving. Het taxatierapport van je woning is in te zien via het online Belastingloket op de website van de gemeente Barneveld.

In de afgelopen zes jaar daalde de WOZ-waarde in de gemeente Barneveld. De stijging is dus een trendbreuk, maar is nog altijd bescheiden in vergelijking met die in veel andere plaatsen. In heel Nederland stegen de WOZ-waardes gemiddeld met 3,3 procent.

Verwachtingen
De gemeente Barneveld benadrukt dat het geen belang heeft bij de hogere waardebepalingen. Wanneer de WOZ-waardes stijgen, verlaagt de gemeente de OZB-tarieven. De gemeentelijke belastingopbrengsten blijven hierdoor gelijk.

Woningbezitters kunnen bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Dit moet gebeuren binnen zes weken na het ontvangen van de aanslag. Ongeveer 1 op de 100 Barnevelders maakte vorig jaar gebruik van de bezwaarmogelijkheid. Bezwaar maken kan via het online Belastingloket van de gemeente Barneveld.
De gemeente Barneveld taxeert ook de waarde van bijvoorbeeld bedrijven, kantoren en winkels. De WOZ-waarde van deze panden daalde met gemiddeld 2,1 procent.
Voor het eerst in zes jaar tijd in gemeente BarneveldDeskundigen verwachten dat de komende jaren de gemiddelde WOZ-waardes verder zullen stijgen.