Woonbelastingen omhoog in 2019

Geplaatst op: 08-12-2018

December 2018

BARNEVELD – Barneveldse huishoudens gaan volgend jaar 1 procent meer betalen aan woonbelastingen. Een gemiddeld huishouden is daardoor zo’n 760 euro kwijt in 2019.

Dat blijkt uit de gemeentelijke begroting voor het nieuwe jaar. Vooral de afvalstoffenheffing gaat omhoog. Singles betalen nu 169,40 euro om de kliko’s te legen, meerpersoonshuishoudens 282,30 euro. Daar komt 5,4 procent bovenop. Dat is nodig omdat het verwerken van vuilnis steeds meer kost. In totaal is Barneveld naar verwachting volgend jaar zo’n 5,5 miljoen euro kwijt aan het verwerken van afval, tegen 4,3 miljoen euro dit jaar. Daar komt bij dat hergebruik van afval juist steeds minder oplevert.

In de gemeenteraad werd de afgelopen weken flink gediscussieerd over de afvalverwerking. Zo liet de VVD een proefballonnetje op om grotere huishoudens meer te laten betalen voor het legen van de kliko’s. Daar bleek geen politieke steun voor, maar verantwoordelijk wethouder André van de Burgwal ziet de invoering van een diftar-systeem wel als optie. Bij zo’n systeem hangt de afvalrekening af van de hoeveelheid restafval die je weggooid en wordt afval scheiden dus beloond. Volgend jaar evalueert de gemeente het afvalbeleid en wordt duidelijk of zo’n systeem er komt.

De lokale lasten bestaan verder uit de onroerende zaakbelasting (ozb) en de rioolheffing. Die stijgen volgend jaar matig. In landelijk opzicht is Barneveld een middenmoter als het gaat om lokale woonlasten. In de goedkoopste gemeente zijn inwoners 505 euro kwijt, de duurste gemeente rekent 1234 euro per jaar. De gemeent verwacht dat in 2019 zo’n 650 huishoudens niet in staat zijn om de woonbelastingen te betalen, omdat hun inkomen op of onder het bijstandsniveau ligt. Zij krijgen kwijtschelding. Dat kost de gemeente in totaal € 265.000.