Woningprijzen bereiken recordhoogte

Geplaatst op: 03-09-2019

BARNEVELD – Ondanks de hoge woningprijzen zit er nog volop beweging in de Barneveldse woningmarkt. In het voorjaar verwisselden er 231 huizen van eigenaar, bijna 20 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. En dat terwijl een rijtjeshuis inmiddels een halve ton duurder is dan drie jaar geleden.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van makelaarsorganisatie NVM. Wie een huis wil kopen, moet wel fors in de buidel tasten. De gemiddelde prijs van een verkochte woning piekte met 377.000 euro op een absolute recordhoogte. Ter vergelijking: drie jaar geleden rekenden kopers gemiddeld nog 278.000 euro af.
De stijging van de verkoopprijs wordt niet alleen verklaard doordat ook grotere en duurdere huizen makkelijker verkocht worden. Ook doorsnee tussenwoningen zijn in drie jaar tijd fors duurder geworden. Voor een tussenwoning in Barneveld betaalde je 1877 euro per vierkante meter in het tweede kwartaal van 2016. Inmiddels ligt die prijs op 2286 euro per vierkante meter. Op een gemiddelde tussenwoning (115 m²) scheelt dat ruim 47.000 euro.
Over de hele linie deden makelaars goede zaken in de maanden april, mei en juni. Tussenwoningen (+7,1%), twee-onder-een-kappers (+57,9), vrijstaande huizen (+22,4%), appartementen (+54%); er werden er allemaal fors meer van verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Alleen hoekwoningen (-4,4%) waren iets minder in trek.
Gemiddelde duurde het 30 dagen voor een huis in de NVM-regio Barneveld, waartoe ook Nijkerk behoort, verkocht werd. Voor tussenwoningen ligt dat zelfs nog lager. Daar was de koop gemiddeld in minder dan 3 weken rond.