Woningmarkt blijft ‘hot’

Geplaatst op: 14-08-2017

Augustus 2017

GEMEENTE BARNEVELD – Op veel plekken in Nederland worden minder huizen verkocht, maar niet in de gemeente Barneveld en omstreken. In het tweede kwartaal van 2017 verwisselden 256 woningen van eigenaar. Een nieuw record.

Sinds het begin van de crisis werden er niet zoveel woningen verkocht in de gemeente Barneveld. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar steeg het aantal transacties met 13,7 procent. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsorganisatie NVM. Het gaat om gecombineerde cijfers van de gemeente Barneveld en Nijkerk.

Vooral vrijstaande woningen waren in trek. Er werden er in april, mei en juni maar liefst 80 van verkocht, tegenover 50 in dezelfde periode in 2016. Vrijstaande woningen waren daarmee in het tweede kwartaal van 2017 zelfs populairder dan tussenwoningen. Dat is uitzonderlijk. De vraag naar twee-onder-een-kappers (-3,9%) en appartementen (-12,6%) daalde juist.

Verkopers profiteren volop van de aantrekkende markt. Zij raakten hun huis sneller kwijt. Verkochte woningen stonden gemiddeld 77 dagen te koop in het eerste kwartaal van dit jaar. Zo snel ging het in de afgelopen vijf jaar nog nooit.

Ook de prijzen van verkochte woningen zitten nog altijd stevig in de lift. Kopers betaalden gemiddeld bijna 8,5 procent meer voor een huis. De sterke prijsstijging wordt mede veroorzaakt door het feit dat er meer duurdere huizen verkocht werden.

Maar ook aan tussenwoningen hangt wel degelijk een hoger prijskaartje dan voorheen. Zo betaalde kopers vorig jaar gemiddeld zo’n 214.000 euro voor een rijtjeshuis, nu is dat 228.000 euro.
Dat de woningmarkt in Barneveld opnieuw plust, is opmerkelijk. Op veel plaatsen in Nederland daalde het aantal verkochte woningen juist. Dat heeft alles te maken met het feit dat er minder huizen te koop staan. Het woningaanbod daalde volgens NVM in de afgelopen maanden met 35 procent.

Ook in Barneveld daalt het aantal bestaande huizen met een te koop-bord in de tuin nog altijd. Omdat er nog volop nieuwbouw plaatsvindt, hebben kopers daar echter minder last van dan elders in Nederland. Makelaarsorganisatie NVM wijst erop dat de woningmarkt in Nederland langzaam begint vast te lopen door het afnemende aanbod en de stijgende prijzen. Bijna een kwart van de huizen wordt inmiddels voor meer dan de vraagprijs verkocht. “Om grote maatschappelijke problemen te voorkomen, moet daarom het woningtekort nu zo snel mogelijk worden teruggedrongen. Dit dient een belangrijke prioriteit te worden van het nieuwe kabinet. We hebben de komende kabinetsperiode geen minister voor Wonen nodig, maar een minister voor Bouwen!”