Woningabonnement verder onderzocht

Geplaatst op: 25-06-2018

BARNEVELD – Kunnen woningbezitters in Barneveld straks hun huis laten verduurzamen zonder dat ze zelf diep in de buidel moeten tasten? De gemeente doet nieuw onderzoek naar zo’n constructie met een woningabonnement.

Daarbij neemt een groep van bedrijven of een investeringsmaatschappij de kosten voor het verduurzamen van huizen voor haar rekening. Bewoners betalen deze investering door de jaren heen terug met de besparing op hun energielasten. Barneveld ziet wel wat in zo’n aanpak. De gemeente kijkt nu of het woningabonnement een plek kan krijgen tijdens een pilot rond het aardgasvrijmaken van twee Barneveldse wijken. Die pilot, genaamd ‘Wijk van de Toekomst’, start op zijn vroegst na de zomer. Welke wijken hiervoor geselecteerd worden, is nog niet bekend. Of het woningabonnement er komt, hangt vooral af van de kosten die dat met zich meebrengt. Ook speelt mee of andere gemeenten of wellicht de provincie Gelderland willen samenwerken. Het kost gemiddeld 18.000 euro om een woning aardgasvrij en energieneutraal te maken. Veel woningbezitters hebben dat geld niet op de spaarrekening staan. Ook is er nog veel onzekerheid en onduidelijkheid over de mogelijkheden en het effect van duurzaamheidsmaatregelen aan de woning. Mede hierdoor kijken veel huiseigenaren nog de kat uit de boom. Een abonnementsconstructie zou dat probleem kunnen oplossen.
Er is op dit moment een partij in Nederland die zo’n woningabonnement aanbiedt. Het gaat om WOAB, een initiatief uit Overijssel. Deze partij wil ook aan de slag in Gelderland. Woningbezitters kunnen bij WOAB kiezen voor een abonnement met een looptijd van 10, 15 of 20 jaar. In die periode betalen ze een vast bedrag per maand in ruil voor de garantie dat de beloofde energiebesparing behaald zal worden.