Een warmtepomp: ook iets voor mij?

Geplaatst op: 22-09-2018

Een warm huis zónder aardgas: dat kan duurzaam met een warmtepomp. Steeds meer huiseigenaren in Nederland vervangen hun cv-ketel door een warmtepomp. U kunt ook subsidie krijgen op een warmtepomp.

Soorten warmtepompen
Er zijn veel verschillende typen warmtepompen, maar ze werken allemaal volgens hetzelfde principe: als een omgekeerde koelkast. Het apparaat onttrekt warmte aan de buitenomgeving om die vervolgens op te waarderen en het huis in te brengen. Welk type warmtepomp voor u het meest geschikt is, hangt af van uw specifieke situatie.

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor al uw verwarming en warm water. Bij een hybride warmtepomp springt de ‘gewone’ hr-ketel bij op koude dagen en voor (extra) warm water. Het is een goede tussenstap naar wonen zonder aardgas. Een hybride warmtepomp is goedkoper dan een volledig elektrische variant. Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt.

Subsidie
Voor de aanschaf van een warmtepomp kunt u een subsidie ontvangen. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Voor warmtepompen ligt deze ongeveer tussen de €1.000,- en €2.500,-. Kijk op de website van de energiesubsidiewijzer (www.energiesubsidiewijzer.nl) voor de subsidiemogelijkheden.

Meer weten?
Heeft u vragen over aardgasvrij in uw woning, warmtepompen of subsidiemogelijkheden? Neem dan contact op met het energieloket van de gemeente via 0342 – 495 450. Of stuur een e-mail naar energieloket@barneveld.nl. Het energieloket wordt bemand door Jan-Peter Pols. Hij is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.energieloketbarneveld.nl.