Verbouwing fors duurder in gemeente

Geplaatst op: 09-06-2017

Juni 2017

GEMEENTE BARNEVELD – Inwoners van de gemeente Barneveld die gaan bouwen of verbouwen zijn dit jaar flink duurder uit. De gemeentelijke bouwleges zijn namelijk 10 procent gestegen.

Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH). VEH zet jaarlijks de kosten van de bouwleges in Nederland op een rij. De onderzoekers kijken daarbij naar de omgevingsvergunning voor een verbouwing die 10.000 euro kost – te denken valt aan het plaatsen van een dakkapel – en wat je betaalt als je een nieuwbouwhuis van 130.000 euro koopt.

Bouwleges in Barneveld
Wat blijkt? Voor een kleine verbouwing betaal je in de gemeente Barneveld 507 euro. Dat is ruim 137 euro meer dan wat woningbezitters gemiddeld in Nederland kwijt zijn voor zo’n vergunning. Voor een nieuwbouwwoning ben je 4.203 euro kwijt aan leges. Dat is dan weer 421 euro goedkoper dan het landelijk gemiddelde.

Gemeenten mogen zelf de prijs van deze vergunningen bepalen, als ze maar niet meer vragen dan de kostprijs. Bovendien moeten ze sinds dit jaar verplicht onderbouwen welk werk ze gedaan hebben om de vergunningsaanvraag te beoordelen. Desondanks zijn er nog altijd grote verschillen tussen gemeenten.

Zo betaal je in Veenendaal 918 euro aan leges voor een kleine verbouwing, terwijl je in Leiden maar 39 euro kwijt bent. En de gemeente Haren rekent 6.756 euro aan leges voor een nieuwbouwwoning, terwijl de gemeente Hoorn 1.460 euro factureert. Vereniging Eigen Huis wil nu dat de minister gemeenten verplicht om op dezelfde manier de kosten te berekenen.