Veller is vol, bouw Bloemendal start op zijn vroegst in 2020

Geplaatst op: 03-09-2019

BARNEVELD – Jarenlang werd er in Barneveld druk gebouwd aan nieuwe woonwijken. Maar nu zijn de nieuwbouwwoningen voorlopig op en daardoor neemt de druk op de woningmarkt nog verder toe.
Aan de rand van de Barneveldse nieuwbouwwijk Veller leggen bouwvakkers de laatste hand aan een aantal grote twee-onder-een-kapwoningen. Even verderop vordert de bouw van een nieuwe basisschool. Het is een vertrouwd beeld, maar niet voor lang meer. Sinds 2009 werd er continu gebouwd aan de zuidkant van Barneveld. Tien jaar later is Veller met 1200 woningen vol.
Opvolger
Wie nu een nieuwbouwwoning wil kopen, moet vooral geduld hebben. Want het volgende grote nieuwbouwplan – de wijk Bloemendaal aan de noordkant van Barneveld – bestaat vooralsnog alleen op de tekentafel. De bedoeling is dat er in totaal 1.500 woningen bijkomen tussen 2020 en 2029. De eerste fase van de nieuwe wijk omvat 415 woningen en komt tussen sportpark Oosterbos en de Nijkerkerweg. Ook De Burgt groeit nog een klein beetje. Daar kunnen als alles meezit vanaf volgend jaar nog 120 woningen worden gebouwd.
Stikstof
Althans, dat is het plan. Onzeker is of de plannen in deze vorm en met deze planning kunnen doorgaan. Dat heeft te maken met een uitspraak van de hoogste Nederlandse rechter over het beperken van de stikstofuitstoot. In de kern komt die uitspraak erop neer dat gemeenten pas een vergunning voor een project mogen verlenen als bewezen is dat kwetsbare natuur in de omgeving daar geen last van heeft. Dat legt een bom onder veel bouwprojecten in Nederland. De gemeente Barneveld inventariseert nog welke projecten binnen de gemeentegrenzen hierdoor in gevaar komen, waaronder mogelijk dus de wijk Bloemendal.
Kleinere projecten
Vooralsnog zijn woningzoekenden aangewezen op kleinere woningbouwprojecten op zogenoemde inbreidingslocaties. Het gaat bijvoorbeeld om De Nieuwe Burght in Barneveld, een miniwijkje met 26 woningen dat door Bouwbedrijf Van de Kolk gerealiseerd wordt aan de Lunterseweg. Ook in Voorthuizen (Wikselaarse Eng en Holzenbosch) wordt nog volop gebouwd, maar die woningen zijn al grotendeels verkocht.
Druk op bestaande bouw
Dat er voorlopig minder nieuwbouwwoningen op de markt komen in Barneveld, betekent dat de druk op de woningmarkt verder toeneemt. Kopers zijn namelijk daardoor aangewezen op het aanbod aan bestaande woningen. Dat is beperkt. Op dit moment staan er zo’n 220 huizen te koop in Barneveld, waarvan vooral veel dure woningen. Slechts 60 woningen hebben een vraagprijs lager dan 300.000 euro. De gemiddelde verkoopprijs kwam in het tweede kwartaal van dit jaar zelfs uit op een recordhoogte van 377.000 euro.