Swipen voor ander huis

Geplaatst op: 30-10-2017

November 2017 – 

BARNEVELD – Een nieuw huurhuis vinden buiten de gemeente waar je woont. Dat valt niet mee. De gratis app HuisjeHuisje wil daar een einde aan maken. De eerste Barneveldse huurders beproeven al hun geluk.

De nieuwe app is een initiatief van 26 woningcorporaties uit het westen van Nederland. Ze lieten zich daarbij inspireren door de datingapp Tinder. Daarbij swipe je door foto’s van mensen die op zoek zijn naar een date. HuisjeHuisje werkt hetzelfde, maar dan met huurwoningen.

Swipen, liken en matchen
Huurders die graag van huis willen ruilen, plaatsen in de app foto’s en informatie over het eigen huurhuis, straat en buurt. Daarna kunnen gebruikers huizen zien van andere huurders die graag van woning willen ruilen. Doordat ze van tevoren hun gezinsgrootte en hun inkomen invoeren, zien ze alleen woningen waar ze ook echt kunnen gaan wonen. Helemaal verliefd op een huis? Dan kan je de woning ‘liken’. Bij een wederzijdse ‘like’ is er een match, kunnen gebruikers met elkaar chatten en een afspraak maken om elkaars woning te bekijken. Als ook dat positief uitpakt, moet alleen de verhuurder of de woningcorporatie nog instemmen om de ruil een feit te maken.

Betere doorstroming
De app moet bijdragen aan een betere doorstroming op de (sociale) huurmarkt. Bijna veertig procent van alle Nederlanders wil volgens HuisjeHuisje tussen nu en twee jaar verhuizen. Het vinden van een nieuwe huurwoning is in de praktijk echter lastig, waardoor de daadwerkelijke verhuizing uitblijft.  Voor een sociale huurwoning gelden lange wachtrijen en doorgaans moet je ook minimaal een economische binding met je gewenste woonplaats hebben. Particuliere huurwoningen zijn vaak lastig te vinden of duur. Mede hierdoor lukt het slechts 1 op de 13 huurders met een huurwens om ook écht te verhuizen. Een groot deel van de huurders blijft dus zitten in een woning die te groot of te klein is of niet meer bij iemands woonwensen past.

Barnevelds aanbod
De eerste Barnevelders beproeven inmiddels hun geluk met HuisjeHuisje. In de app bieden drie huurders hun huis aan. Zo zijn de bewoners van een middenwoning aan de Zwaluwstraat op zoek naar een huis in de omgeving van Amsterdam of Zaandam. De kale huur van 472 euro en het feit dat scholen en het centrum van Barneveld dichtbij zijn, moeten huurders uit die omgeving verleiden om naar Barneveld te komen. Ook de huurders van een appartement aan de Wilhelminastraat en een woning aan het Oldenbarneveldplein willen graag verkassen. De app beschermt hun identiteit. Huurders die hun huis aanbieden, blijven anoniem.