Starterslening ook voor duurdere huizen

Geplaatst op: 06-02-2018

Februari 2018

BARNEVELD – Jongeren die voor het eerst een huis willen kopen, krijgen een steuntje in de rug van de gemeente Barneveld. Er komt namelijk 350.000 euro extra beschikbaar voor startersleningen. De maximale koopsom van een huis waarvoor je een starterslening kunt krijgen, is bovendien verhoogd naar 230.000 euro.

Die grens lag tot vorig jaar op 200.000 euro, maar door de stijgende huizenprijzen en oplopende bouwkosten voor nieuwbouwhuizen konden starters steeds lastiger een woning onder die grens vinden. Door het verhogen van de maximale koopsom hebben ze nu weer meer keuze.
Barneveld kent sinds 2005 een starterslening. De lening is bedoeld voor mensen die teveel verdienen voor een sociale huurwoning, maar een hypotheek op eigen kracht (net) niet rond kunnen krijgen. Volgens de gemeente geldt dat voor ongeveer een kwart van de huishoudens in Barneveld. Om deze groep toch een kans te geven op de koopwoningmarkt, kunnen ze bovenop hun gewone hypotheek een klein deel van de koopsom lenen van de gemeente.

De eerste drie jaar betaal je als starter geen rente en aflossing voor de starterslening. Na die periode ga je wel betalen voor de extra lening, maar daarbij wordt de ontwikkeling van je inkomen meegewogen. De maximale hoogte van de starterslening bedraagt 25.000 euro en er worden maximaal 30 leningen per jaar verstrekt.

Dat aantal werd in 2017 niet gehaald. Toen maakten 15 starters gebruik van de regeling, blijkt uit een evaluatierapport van de gemeente. Het ging daarbij om stellen en alleenstaanden tot 30 jaar, met een inkomen tot 40.000 euro. De meesten van hen woonden al in de gemeente Barneveld.