Sociaal kopen steeds duurder

Geplaatst op: 22-09-2018

VOORTHUIZEN – Is een sociale koopwoning nog wel sociaal als er een prijskaartje van 192.800 euro aanhangt en je zelf nog flink moet investeren in een keuken en badkamer?

De ChristenUnie zwengelde die discussie onlangs aan nadat het de brochures voor de nieuwbouwwijk Wikselaarse Eng in Voorthuizen door had genomen. 27 sociale koopwoningen in die wijk hebben een prijskaartje dat varieert van 185.000 tot 192.800 euro. Dat is meer dan we met elkaar hebben afgesproken, stelde raadslid Peter Spruijt in een serie schriftelijke vragen.
Niets aan de hand, reageerde het college. Onlangs zijn namelijk de prijsgrenzen voor woningen in Barneveld opnieuw vastgesteld.

Goedkope koopwoningen mogen voortaan niet 175.000 maar 185.000 euro kosten. En als ze energiezuinig zijn mag daar nog eens 25 procent extra voor worden gevraagd. Een vraagprijs van 192.800 valt dus binnen de nieuwe prijsafspraken. En dat er geen toilet, sanitair en badkamer in de brochure stonden opgenomen? Dat hoeft niet meer volgens het Bouwbesluit, stelt het college. Aangezien de bouwkosten voor de woningen al fors waren, zaten die voorzieningen dus niet bij de prijs in. Dat is inmiddels aangepast. Alle huizen krijgen in ieder geval een wastafel, kranen en een douche.

Betaalbaarheid
Is de kou daarmee uit de lucht? Technisch gezien wel. Maar de onderliggende spanning blijft. Aan de ene kant zien ontwikkelaars de bouwkosten van woningen oplopen. Een eengezinswoning voor 175.000 euro kon in dit geval niet uit, blijkt uit de antwoorden van het college. Aan de andere kant heb je de doelgroep van sociale koopwoningen: mensen die teveel verdienen voor een sociale huurwoning, maar niet genoeg om op eigen kracht een huis te kopen. Voor hen wordt nu ook de sociale koopwoning steeds lastiger bereikbaar. Voor een koopwoning met een prijskaartje zoals in Voorthuizen, moet je volgens een online rekentool al snel zo’n 45.000 euro per jaar verdienen. Voor tweeverdieners ligt dat nog iets hoger. Volgens de gemeentelijke spelregels mogen kopers echter niet meer dan 50.000 euro per jaar verdienen om een sociale koopwoning te kopen. Daarmee wordt de doelgroep voor sociale koopwoningen steeds smaller.

Extra kosten
Daar komt nog bij dat kopers niet meer kunnen lenen dan de vraagprijs van de woning. De kosten voor een keuken komen daar nog bovenop. Kopers krijgen een ‘waardebon van een keukenbedrijf aangeboden als aanzet voor de keukeninrichting’, schrijft het college. In de praktijk is zo’n stelpost echter redelijk beperkt en moeten kopers voor een wat uitgebreidere keuken dus bijbetalen. “In volgende overeenkomsten zullen we het afwerkingsniveau met marktpartijen vastleggen”, belooft het college.