Slimme meter voor elk huis

Geplaatst op: 20-02-2017

Februari 2017

Liander plaatst deze zomer nieuwe meters in gemeente Barneveld

BARNEVELD – Inwoners van Voorthuizen, Kootwijkerbroek, Kootwijk, Stroe, Terschuur, Zwartebroek, Achterveld en De Glind krijgen deze zomer een slimme meter van netbeheerder Liander. De meeste Barnevelders moeten nog even wachten.

Dat blijkt uit een planning die de netbeheerder op haar website heeft gepubliceerd. De slimme meter is de digitale opvolger van de traditionele energiemeter. Netbeheerders kunnen er straks op afstand meterstanden mee uitlezen. Consumenten kunnen via de app makkelijker inzicht krijgen in hun energieverbruik. De overheid verwacht dat huishoudens hierdoor zo’n 3,5 procent energie per jaar gaan besparen. Daarmee zou je ongeveer 60 euro per jaar minder kwijt zijn voor gas en stroom. In de praktijk blijkt die besparing vooralsnog lager uit te vallen, omdat de meeste mensen de slimme meter niet koppelen aan een app of energieverbruiksmanager.
Huurders en woningbezitters in de gemeente Barneveld krijgen vanzelf bericht wanneer de slimme meter geplaatst wordt. Dat is gratis. Het is mogelijk om de meter te weigeren. Dan houd je jouw oude meter of krijg je een digitale meter die niet automatisch de meterstanden doorstuurt. Wie later alsnog een slimme meter wil, moet dan wel betalen voor de installatie.

Ook wie sneller een slimme meter wil, draait zelf voor de kosten op. Dat zou gelden voor Barnevelders die ook deze zomer al zo’n slimme meter willen. Liander rolt de slimme meter dit jaar voorlopig alleen in de wijk Norschoten uit. Het is nog niet bekend wanneer andere wijken aan de beurt zijn. Uiterlijk in 2020 moet iedereen in Nederland een slimme meter hebben.