Particuliere huurders betalen relatief veel in gemeente Barneveld

Geplaatst op: 19-08-2018

Augustus 2018

BARNEVELD – Wie in Barneveld een particuliere huurwoning zoekt, is relatief duur uit. Huurders betalen gemiddeld 793 euro per maand, tegenover 702 euro gemiddeld in Nederland. Dat blijkt uit de de Lokale Monitor Wonen.

Ruime middenwoning in Veller, prijst de tekst op woningwebsite Funda aan. Met drie slaapkamers, een open zolder en een achtertuin van 50 m2 is het een doorsnee gezinswoning. Huurprijs: 875 euro per maand. Exclusief gas, water en elektra. De nieuwe bewoner moet minimaal 1 jaar huren en meer dan 37.000 euro per jaar verdienen. Blijkbaar geen enkel probleem, want binnen enkele dagen is de woning al onder optie.

Het tekent de staat van de particuliere huurmarkt in de gemeente Barneveld. Het aanbod is schaars, de vraag hoog. En dat merk je aan de prijzen in de Lokale Monitor Wonen. Het gaat overigens om cijfers over 2016, de meest recente cijfers die voorhanden zijn. In dat jaar stegen de particuliere huren in de gemeente Barneveld gemiddeld met 5 procent. Een stijging die ook fors boven het landelijk gemiddelde (+2,4%) ligt.

Grotere huurhuizen
De cijfers zijn enigszins vertekend omdat particuliere huurwoningen in de gemeente Barneveld relatief groot zijn. Gemiddeld hebben huurders zo’n 135 m2 tot hun beschikking, tegen 119 m2 elders in het land. De gemiddelde huurprijs per m2 ligt in Barneveld nagenoeg gelijk met het landelijk gemiddelde. Maar feit blijft dat je als Barneveldse particuliere huurder relatief diep in de buidel moet tasten.

Als je er al een kunt bemachtigen. In de gemeente Barneveld staan zo’n 2500 particuliere huurwoningen. Jaarlijks verwisselen er ruim 400 van eigenaar. Dat gaat vaak razendsnel. Op Funda staat op dit moment slechts een handjevol beschikbare particuliere huurwoningen. Woningmarktdeskundigen pleiten mede daarom al langere tijd voor de bouw van meer van zulk soort huizen. Die zijn hard nodig om de druk op de woningmarkt op te vangen. Ze bieden vooral uitkomst voor starters of doorstromers vanuit een sociale huurwoning, die door de gestegen huizenprijzen geen hypotheek kunnen rondkrijgen.

Beperkte nieuwbouw
Vooralsnog wordt er echter niet in grote getalen voor deze doelgroep gebouwd. Dit jaar komen er bijvoorbeeld 50 particuliere huurwoningen bij in de gemeente Barneveld, bleek eerder dit jaar uit de gemeentelijke rapportage Faseren en Doseren. Het gaat onder meer om huizen en appartementen in Veller en Holzenbosch. Het gaat om 10% van de nieuwbouw in de gemeente. Ook in 2019 komt er een vergelijkbaar aantal particuliere huurwoningen bij, maar in 2020 zakt het percentage nieuwe particuliere huurwoningen naar 6%.