Ook duurder huis weer in trek

Geplaatst op: 20-02-2017

Februari 2017

14 procent meer huizen verkocht in 2016, aanbod daalt sterk

BARNEVELD – De Barneveldse woningmarkt bereikte vorig jaar een nieuw hoogtepunt. In 2016 werden 877 woningen verkocht. Dat zijn er ruim 14 procent meer dan een jaar eerder.

Dat is mede te danken aan een klein eindsprintje in oktober, november en december. Toen verwisselden 233 woningen van eigenaar. Dat zijn er flink meer dan in het laatste kwartaal van vorig jaar.  Opvallend is de sterk toegenomen populariteit van vrijstaande woningen. Daar werden er 60 van verkocht in de laatste maanden van het afgelopen jaar, een stijging van meer dan dertig procent ten opzichte van een kwartaal eerder én vorig jaar.

Hogere verkoopprijs
Mede daardoor steeg de verkoopprijs van een gemiddelde woning met 5,4 procent naar 300.000 euro. Dat is nog maar iets lager dan voor de crisis die de huizenmarkt in het slop drukte. In de afgelopen jaren zette herstel zich al wel in, maar vormden vooral tussenwoningen de motor van de markt.
Het herstel op de woningmarkt is ook goed zichtbaar op Funda.nl, de grootste huizensite van Nederland. Het aantal Barneveldse woningen dat er wordt aangeboden, is de laatste maanden sterk gedaald. In augustus 2016 hadden kopers nog keuze uit ruim 600 woningen. Nu zijn dat er nog maar iets meer dan 450, waarvan het merendeel een prijskaartje heeft van boven de 250.000 euro. Vooral starters hebben dus tijdelijk minder opties. De komende jaren komt daar waarschijnlijk verandering in. In nieuwbouwwijken als Holzenbosch, Wikselaarse Eng en Barneveld-Noord wordt ook een flink aantal betaalbare huur- en koopwoningen gerealiseerd.

Landelijke trend
Ook de landelijke huizenmarkt deed het uitstekend in 2016. Het aantal verkochte woningen nam opnieuw toe, de gemiddelde verkoopprijzen stegen en huizen staan veel korter te koop dan voorheen. Daar spinnen vooral verkopers garen bij: zij krijgen een steeds betere onderhandelingspositie. Vooral in de steden begint de markt overhit te raken. Op het platteland en in krimpregio’s hebben kopers nog altijd de beste papieren.

Vijf procent
NVM-voorzitter Ger Jaarsma verwacht dat in 2017 de ‘grote groei’ in het aantal transacties er wel uit is. “Maar ik verwacht dat we dit jaar nog ruim 5% groei zullen zien. Aan de andere kant worden er te weinig woningen te koop aangeboden om aan de vraag te voldoen. Daardoor stijgen de woningprijzen relatief hard. En dat maakt het voor starters nóg moeilijker om een passende woning te kopen, zeker met de geldende strikte financieringsregels.”