Ook in 2018 volop nieuwbouw

Geplaatst op: 31-03-2018

BARNEVELD – Er komen dit jaar 510 nieuwe woningen bij in de gemeente Barneveld. De bovengemiddeld hoge productie moet voorkomen dat inwoners noodgedwongen moeten uitwijken naar andere plaatsen.

Dat blijkt uit een rapportage van de gemeente. Vooral in Barneveld zelf komen er veel huizen bij, onder meer in de wijken Veller en Eilanden-Oost. Verder worden in Holzenbosch de eerste honderd woningen opgeleverd en krijgen nieuwe bewoners van Hoevedorp in Kootwijkerbroek en de Dwarsakker in Zwartebroek hun sleutels. Wie nog een nieuwbouwwoning wil bemachtigen, vist waarschijnlijk achter het net. De meeste huizen zijn al verkocht, met name aan mensen die al in de gemeente Barneveld wonen of hier werken.
Wat opvalt is dat er dit jaar vooral voor de extremen wordt gebouwd. Er komen veel goedkope huur- en koopwoningen bij (36% van het aanbod), maar ook veel dure huizen (42,2 procent van het aanbod). Daarbij moet opgemerkt worden dat de term duur wat achterhaald lijkt. De grens ligt op 250.000 euro, terwijl een ‘gemiddeld’ huis in de gemeente vorig jaar voor bijna 325.000 euro van eigenaar verwisselde.

Luxere woningen
Mede daarom worden er de komende jaren flink meer duurdere huizen gebouwd. Daarmee wordt volgens de gemeente ingespeeld op de sterk gewijzigde marktomstandigheden en de wens om te kunnen doorstromen naar een meer luxere of meer passende woning. “Maar ook de oplopende bouwkosten en extra duurzaamheidsmaatregelen hebben een prijsopdrijvend effect.”

Onverminderde bouwlust
Na dit jaar gaat het bouwgeweld onverminderd door. In 2019 en 2020 komen er nog eens circa zeshonderd huizen per jaar bij, mits alle bouwplannen doorgaan. Dat is flink meer dan gemiddeld. Barneveld streeft er namelijk naar om jaarlijkst zo’n 360 tot 440 woningen toe te voegen aan de woningvoorraad. De huidige bouwlust is deels een inhaalslag, omdat er in de crisistijd minder gebouwd is, én heeft deels te maken met de verwachting dat Barneveld de komende jaren flink zal groeien qua inwonersaantal. In andere plaatsen in Nederland wordt over het algemeen veel minder gebouwd. In 2017 behoorde Barneveld tot de tien gemeenten die relatief het meeste huizen toevoegde aan de woningvoorraad.