Minder nieuwe woningen

Geplaatst op: 08-12-2018

December 2018

BARNEVELD – Door tekort aan bouwpersoneel, schaarste aan bouwmaterialen en sterke prijsstijgingen in de bouwsector worden er dit jaar minder nieuwe huizen opgeleverd in Barneveld.

Dat meldt de gemeente Barneveld in een notitie over de woningmarkt. In totaal kwamen er dit jaar zo’n 405 tot 410 woningen bij. Dat is nog altijd conform de ambities uit de Barneveldse woning-
marktvisie, maar eerder ging de gemeente nog uit van de oplevering van ruim 500 nieuwbouwwoningen. Niet alleen in Barneveld lopen nieuwbouwprojecten vertraging op. De helft van de bouwers in Nederland moet projecten uit- of afstellen door gebrek aan bouwvakkers, bleek onlangs uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw.

De woningen die nu nog niet klaar zijn, worden volgend voorjaar alsnog opgeleverd. In 2019 komt de nieuwbouwproductie daardoor naar schatting uit op 581 woningen. In 2020 (714 huizen) en 2021 (625 huizen) ligt het bouwtempo zelfs nog hoger, al houdt de gemeente er daarbij al rekening mee dat die aantallen niet gehaald zullen worden. Grote nieuwbouwprojecten de komende jaren zijn onder meer de ontwikkeling van de wijken Bloemendal, Holzenbosch en Wikselaarse Eng. De komende jaren worden er relatief veel dure woningen gebouwd.