Minder nieuwbouw in 2020

Geplaatst op: 10-02-2020

BARNEVELD – Er komen dit jaar relatief weinig nieuwe woningen bij in de gemeente Barneveld. Naar verwachting worden er 416 nieuwe huizen gebouwd in 2020.

Dat blijkt uit een nieuwe rapportage over woningbouw van de gemeente Barneveld. In 2019 kwamen er nog ruim 600 nieuwe huizen bij. Ook voor 2021 en 2022 mikt Barneveld op deze aantallen, om plek te bieden aan eigen inwoners én de groeiende groep huizenkopers uit de Randstad.

Dure woningen

Wat opvalt is dat er dit jaar vooral dure huizen bijkomen. De helft van alle nieuwbouwwoningen die dit jaar wordt opgeleverd heeft een prijskaartje van meer dan 300.000 euro. Door de stijgende huizenprijzen in Barneveld valt overigens een groot deel van het bestaande woningaanbod in deze categorie.

Wie een hoekwoning, twee-onder-één-kapwoning of vrijstaand huis wil kopen, moest al flink in de buidel tasten. In de afgelopen maanden schoten ook middenwoningen in relatief nieuwe wijken als Veller en Eilanden-Oost in Barneveld, Hoevedorp in Kootwijkerbroek en Holzenbosch in Voorthuizen door de barrière van drie ton.

Betaalbaarheid

Hoewel het aandeel nieuwe dure woningen over een langere periode valt binnen de afspraken die de gemeente Barneveld heeft vastgelegd in de Woonvisie, neemt de zorg over de betaalbaarheid van huizen toe. Het is één van de hete hangijzers bij het opstellen van een nieuwe Woonvisie. Deze maand wordt daarvoor het startschot gegeven, eind 2020 moet de nieuwe visie klaar zijn.

“Met de sterke stijging van de woningprijzen is het voor de middeninkomensgroepen steeds lastiger om aan een geschikte woning te komen. Temeer omdat er ook een duidelijke, structurele verhuisstroom uit de Randstad richting Oost-Nederland waarneembaar is vanwege de schaarste aan woonruimte aldaar. Maar ook vanwege de aantrekkelijkheid van het wonen in het Oosten van Nederland. Zowel in de huur- als in de koopsector levert dat verdringing op. Als gemeente zullen we alle mogelijke instrumenten in moeten zetten om de inwoners die hier zijn opgegroeid en hier altijd hebben gewoond, de mogelijkheid te geven om hun woonwensen mogelijk te maken”, schrijft de gemeente in een startnotitie.

Nieuwbouwplannen

Opsteker voor de gemeente is het feit dat mogelijk toch al eind dit jaar gestart kan worden met de bouw van Bloemendal (zie ook pag 13). Door de stikstofproblematiek liep deze nieuwe wijk aan de noordzijde van Barneveld vertraging op, maar wethouder De Kruijf meldde vorige maand dat een doorbraak bereikt is en de voorbereidingen voor de nieuwe wijk in gang gezet kunnen worden. Andere nieuwbouwlocaties in de komende jaren zijn Wikselaarse Eng, Holzenbosch en Blankensgoed-Noord (Voorthuizen), Oostbroek (Kootwijkerbroek) en Dwarsakker (Zwartebroek).