Meer woningen waar je huurtoeslag voor kunt krijgen

Geplaatst op: 10-02-2020

BARNEVELD  –  Vanaf dit jaar komen er meer sociale huurwoningen in aanmerking voor huurtoeslag. De overheid heeft namelijk de geliberaliseerde huurgrens verhoogd.

Voortaan kun je huurtoeslag krijgen als de huurprijs van een woning niet meer dan 737,14 euro bedraagt. Vorig jaar was dat nog 720,42 euro. Of je daadwerkelijk recht hebt op huurtoeslag, hangt af van de hoogte van je leeftijd, inkomen en gezinssamenstelling.

Ook op een ander gebied verandert er wat voor huurders van een sociale huurwoning. Vanaf dit jaar vervalt je recht op huurtoeslag namelijk niet meer als je door een kleine salarisverhoging net teveel verdient. Voortaan wordt de huurtoeslag in zo’n geval geleidelijk en over een langere periode afgebouwd.

De wetswijziging die dit mogelijk maakt zorgt ervoor dat circa 115.000 extra huishoudens in een huurwoning met een inkomen iets boven de huidige maximale inkomensgrenzen de mogelijkheid hebben om huurtoeslag aan te vragen.

Op de site van de Belastingdienst kan je berekenen of dat voor jou ook het geval is. Voor de huidige huurtoeslagontvangers waarvan het inkomen ongewijzigd blijft, verandert de nieuwe wet niets.