Meer hypotheekaanvragen in Barneveld

Geplaatst op: 23-06-2019

NIJKERK – Het aantal hypotheekaanvragen in de gemeente Barneveld is in het eerste kwartaal van dit jaar met 3,6 procent gestegen. Barnevelders leenden bovendien meer.

Dat blijkt uit cijfers van het Hypotheek Data Netwerk (HDN). Dat registreerde 313 hypotheekaanvragen in de maanden januari, februari en maart. Het grootste deel van de aanvragen komt voor rekening van doorstromers (123), gevolgd door starters (79) en oversluiters (61). De stijging van het aantal hypotheekaanvragen is opvallend, omdat in veel plaatsen juist minder aanvragen voor leningen werden ingediend.

Barnevelders lenen gemiddeld 289.978 euro voor hun woning. Starters gaan daarbij voor wat ‘goedkopere’ huizen (273.000 euro), terwijl doorstromers zo’n 310.000 euro proberen te lenen bij hun bank of hypotheekverstrekker. Die bedragen liggen allemaal hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Wat verder opvalt is de stevige spaardrift in de regio. Barneveldse woningkopers brengen gemiddeld zo’n 33.000 aan eigen spaargeld in bij de aankoop van een woning. Ook starters hebben in Barneveld relatief veel geld (29.250 euro) op de bank. Dat is meer dan elders in Nederland, waar het gemiddelde op 26.000 euro ligt en starters minder eigen geld kunnen inbrengen. Ook in omliggende gemeenten wordt minder hard gespaard dan in Barneveld.

HDN is een initiatief van diverse hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen. De organisatie registreert ruim vier op de vijf hypotheekaanvragen in Nederland. De cijfers gaan over alle aanvragen binnen het HDN-netwerk, waarbij geen rekening wordt gehouden of de hypotheek uiteindelijk ook wordt verstrekt.Het grootste deel van de hypotheekaanvragen komt van doorstromers.