‘Maak wonen op vakantiepark niet legaal’

Geplaatst op: 10-02-2020

 

BARNEVELD – Permanente bewoning op vakantieparken toestaan om het woningtekort tegen te gaan? Dat is een slecht plan, vinden elf gemeenten – waaronder Barneveld – en recreatiebedrijven op de Veluwe.

Ze reageren daarmee op proefballonnetjes van VVD en D66. De vrees is dat toeristen wegblijven als er steeds meer mensen zich vestigen op een vakantiepark. Bovendien liggen de meeste parken ver van de bebouwde kom en dicht bij kwetsbare natuurgebieden. Permanente bewoning is daar niet wenselijk.

De gemeenten en recreatiebedrijven, verenigd in het ‘Programma Vitale Vakantieparken’, uiten hun bezwaren in een brief aan de minister. Ze wijzen er op dat er nu al tussen de 6.000 en 9.000 mensen op vakantieparken wonen. Zo’n 1 op de 5 vakantiehuisjes wordt hierdoor nu al niet-recreatief gebruikt. Bewoners zijn onder meer arbeidsmigranten, senioren en mensen die net gescheiden zijn.

Een deel van hen woont in bouwvallige chalets of caravans. “Dit brengt een aantasting van de leefbaarheid, veiligheidsproblemen en schrijnende persoonlijke situaties op deze parken met zich mee. Het generiek toelaten van permanente bewoning levert geen bijdrage aan het oplossen van deze problemen, maar kan deze juist verergeren.”

‘Programma Vitale Vakantieparken’ pleit in plaats daarvan voor maatwerk, waarbij per park wordt gekeken wat het beste toekomstperspectief is.