Kijken in duurzame huizen

Geplaatst op: 03-11-2016

November 2016

BARNEVELD – Woningbezitters die hun huis duurzamer willen maken kunnen zaterdag 12 november inspiratie opdoen bij diverse voorbeeldwoningen in Barneveld en omstreken.

Zo kan je op Veller een kijkje nemen in een vrijstaande woning met een A++-energielabel en een aardwarmtepompinstallatie. In Garderen kan je binnenkijken bij een woning uit 2010 met zonnepanelen, een zonneboiler, hoogwaardige isolatie en diverse systemen om warmte terug te winnen. En in De Glind laten Aalt en Wilma Visscher zien hoe ze dankzij een warmtepomp en zonnepanelen nu maandelijks nog maar 100 in plaats van 220 euro kwijt zijn aan energie voor hun twee-onder-eenkap-woning.

Duurzaamheid als sport
Het echtpaar is al vanaf 2002 bezig met het verduurzamen van hun woning. Het begon met zonnepanelen en nu is de woning gasloos. ,,Het was een proces van jaren en we zijn heel tevreden over het resultaat”, vertelt Aalt, die ook energieambassadeur voor de gemeente Barneveld is. ,,We zijn begonnen uit bezorgdheid om de aarde en inmiddels is het ook een sport om CO2-neutraal te zijn.”

open-huizen-route-stockDe woning van Aalt en Wilma is één van de ruim 600 huizen die meedoen aan de Duurzame Huizen Route. Het evenement helpt mensen die zich oriënteren op het energiezuinig maken van hun huis. ,,In het woud van energiebesparende maatregelen is het voor veel mensen lastig om helder te krijgen wat een goede en betaalbare oplossing voor de eigen woning is. Het bezoek aan woningen en de ervaringen van anderen helpen om een plan voor je eigen huis te maken. Door de diversiteit van de woningen en soorten maatregelen kunnen huiseigenaren heel gericht op pad om informatie op te doen”, stelt de organisatie.

De Duurzame Huizen Route vindt voor het vierde jaar op rij plaats. De grote kracht van het evenement schuilt volgens de organisatie in de laagdrempeligheid van de ontmoetingen. ,,Daardoor ontstaan leuke gesprekken waarbij er alle ruimte is om vragen te stellen: Wel of geen spouwmuurisolatie? Hoe bevalt gasloos wonen? En hoeveel geluid maakt jullie warmtepomp? Bezoekers van voorgaande jaren geven aan dat ze het prettig vinden om zich op deze manier te oriënteren. Naast informatie over maatregelen, de volgorde van de te nemen stappen, wordt er open-huizen-route-foto2vaak ook informatie onderling uitgewisseld over de betrokken bedrijven.”

Alle deelnemende huizen zijn te vinden op www.duurzamehuizenroute.nl. Daar kun je je ook aanmelden voor een bezoek aan één van de woningen.