Jongeren blijven langer thuis wonen

Geplaatst op: 22-09-2018

BARNEVELD – Barneveldse jongeren blijven steeds langer thuis wonen. In tien jaar tijd groeide het aantal twintigers dat nog bij pa en ma woont met bijna 11 procent.

Het is lekker goedkoop, je hoeft niet zelf te koken en de was wordt voor je gedaan. Dus waarom zou je op jezelf gaan wonen? Dat lijken veel jongeren in de gemeente Barneveld te denken, als je op de cijfers van het CBS afgaat.

In 2017 woonden in totaal 3099 twintigers in de gemeente Barneveld nog thuis. Ruim 300 meer dan in 2008. Het aantal thuiswonende twintigers groeit daarmee relatief veel harder dan het totaal aantal thuiswonende kinderen. Wat vooral opvalt is dat de groep 25- tot 30-jarigen die thuis woont sterk gegroeid is in die periode, met maar liefst 19,6 procent.

Mogelijke verklaring voor het blijven plakken is de afschaffing van de basisbeurs. Jongeren moeten daardoor lenen of werken om een kamer te kunnen betalen, die zeker in de grote studentensteden ook steeds prijziger wordt. Ook een stijging van de huizenprijzen speelt mogelijk mee. Starters op de arbeids- en woningmarkt kunnen daardoor lastiger een huis kopen en bouwen mogelijk eerst thuis een spaarbuffer op.

Overigens telt Barneveld ook een flink aantal echte ‘nestklevers’. Nog 160 veertigers, en 71 vijftigers en 13 zestigers wonen thuis bij pa en ma.