Informatieavond voor monumenteigenaren

Geplaatst op: 31-10-2017

November 2017 –

Wonen in een prachtig monument is voor veel mensen een droom. Toch komt er ook veel bij kijken. Zeker als het gaat om onderhoud en regelgeving. Daarom organiseert de gemeente Barneveld, samen met Monumentencommissie Barneveld, op 21 november een informatieavond speciaal voor monumenteigenaren.

De gemeente Barneveld kent verschillende Rijks- en gemeentelijke monumenten. Dat is iets om trots op te zijn, aangezien deze panden bijdragen aan het in stand houden van de rijke geschiedenis van Barneveld. Om deze monumenten te behouden voor volgende generaties, is het van groot belang dat deze monumenten goed onderhouden worden. Hier ligt een opdracht voor alle partijen die hierbij betrokken zijn. Zowel de gemeente Barneveld, als de Monumentencommissie Barneveld en de monumenteigenaren zelf.

Monumentencommissie
Wonen in een monument is bijzonder en uitdagend, en heeft onder bepaalde omstandigheden zelfs financiële en fiscale voordelen. Tegelijkertijd wordt er nogal wat van je gevraagd, als eigenaar en bewoner van een monumentaal pand. Om eigenaren een handje te helpen is de Monumentencommissie Barneveld in het leven geroepen. Deze commissie spant zich in voor iedereen die een monument bezit. Tijdens de informatiebijeenkomst die op 21 november (19:15-22:15 uur) in Museum Nairac wordt gehouden, zal voorzitter van de monumentencommissie Simon van den Bergh daarom vertellen over het werk van de commissie en het Gelders Genootschap. Ook komt aan de orde wat de commissie voor monumenteigenaren kan betekenen.

Wie een monument wil verbouwen of restaureren krijgt te maken met allerlei regelgeving. Daarom spreekt deze avond onder meer Ernst van der Grijp van de Monumentenwacht Gelderland. Dit is een p articuliere organisatie, gesteund door de provincie, voor het behoud van het culturele erfgoed. De Monumentenwacht geeft advies aan eigenaren van monumenten, maar houdt zich vooral bezig met onafhankelijke bouwkundige inspecties van monumenten. Tijdens deze avond wordt aan één van de gelukkige aanwezigen, die zich vooraf hiervoor hebben aangemeld, een gratis inspectie door de Monumentenwacht uitgereikt.

Liever een praktijkverhaal horen? Tijdens de informatieavond vertellen de heer en mevrouw Den Boon, bewoners van het gerestaureerde pand Spoorstraat 1 te Barneveld. Zij delen hun ervaringen als monumenteigenaren en vertellen uitgebreid over het renovatieproject dat zij de afgelopen jaren uitvoerden.

De avond wordt afgesloten met een presentatie van Ina Roeterdink, van het Nationaal Restauratiefonds, waarna er uitgebreid de tijd zal worden genomen voor het stellen van vragen.
In verband met de organisatie van deze informatiebijeenkomst is vooraf aanmelden verplicht. Stuur een e-mail naar oudbarneveld@gmail.com, vermeld daarbij je naam- en adresgegevens, of je bewoner of eigenaar bent en of je met 1 of (maximaal) 2 personen komt.

Programma informatieavond
19.15-19.30 uur: Ontvangst met koffie, thee en iets lekkers
19.30-19.40 uur: Welkom door wethouder Didi Dorrestijn-Taal
19.40-20.00 uur: ’’De Monumentencommissie Barneveld” – Simon van den Bergh is voorzitter van de Monumentencommissie Barneveld en zit namens het Gelders Genootschap in de Monumentencommissie. Hij zal de leden van de commissie voorstellen en over het werk van de commissie en het Gelders Genootschap vertellen
20.00-20.30 uur: ’’De Monumentenwacht” – Ernst van der Grijp is verbonden aan de Monumentenwacht en vertelt over de activiteiten van de Monumentenwacht
20.30-20.45 uur: Pauze
20.45-21.00 uur: “Wonen aan de Spoorstraat 1” – De heer en mevrouw Den Boon – bewoners van het geresuraureerde pand Spoorstraat 1 – delen hun ervaringen als monumenteigenaren, vertellen over het renovatieproject dat zij de afgelopen jaren uitvoerden en hun ervaringen met de Monumentencommissie Barneveld en de Monumentenwacht Gelderland
21.00-21.20 uur: “Het Nationaal Restauratiefonds” – Ina Roeterdink vertelt over wat het Nationaal Restauratiefonds voor monumenteneigenaren doet en kan betekenen
21.20-21.45 uur: Gelegenheid voor het stellen van vragen
Uitreiking van de gratis inspectie door de Monumentenwacht onder één van de aanwezigen (zie achterzijde van deze brief)
21.45-22.15 uur: Afsluiting en informeel samenzijn met een hapje en een drankje