Inbrekers slaan vaker toe

Geplaatst op: 03-09-2019

BARNEVELD – In de eerste helft van 2019 vonden er 65 woninginbraken plaats in de gemeente Barneveld. Dat zijn er 14% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.
Dat blijkt uit nieuwe data van de politie. De stijging van het aantal inbraken is een trendbreuk. In de afgelopen jaren daalde het aantal woninginbraken juist steeds, mede doordat de politie het tegengaan van inbraken als speerpunt bestempelde.
Eén van de wijken waar inbrekers hun peilen op richten is De Vaarst in Barneveld. Daar werden de afgelopen weken meerdere woninginbraken en pogingen tot inbraak gemeld. Buurtwachten surveilleren daarom nu extra in de wijk tijdens de avonden.
De inbraakkans verschilt overigens sterk per plaats, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Dat bracht het aantal inbraken tussen 2012 en 2018 in kaart en zette dat af tegen het aantal woningen. Daaruit blijkt dat in Kootwijk (+385%) de inbraakkans het hoogst is. Ook in Garderen (+71%), Voorthuizen (+14%), Stroe (+14%), De Glind (+7%) en Terschuur (+6%) is de kans bovengemiddeld dat iemand iets uit je huis probeert te stelen. In Zwartebroek (-56%) woon je het veiligst, ook in Kootwijkerbroek (-48%) en Barneveld (-27%) loop je minder kans op een inbraak.
Barneveld is niet de enige gemeente waar inbrakers in het eerste half jaar van 2019 vaker hun slag sloegen. Ook in omliggende plaatsen als Amersfoort en Nijkerk was het vaker raak.