Hoge prijs schrikt niet af

Geplaatst op: 12-11-2019

November 2019

BARNEVELD – Een gemiddelde tussenwoning in de gemeente Barneveld is in drie jaar tijd zo’n 50.000 euro duurder geworden.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van makelaarsorganisatie NVM. Huizenkopers in Barneveld en omstreken lijken zich echter niet te laten afschrikken door hoge vraagprijzen. In het derde kwartaal van dit jaar werden er ‘gewoon’ 215 woningen verkocht, bijna 14 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Alle woningtypen in trek
Tussenwoningen (+5,1%), hoekwoningen (+7,7%), vrijstaande woningen (+51,3%) en appartementen (+51,3%) deden het allemaal goed in de maanden juli, augustus en september. Alleen twee-onder-één-kapwoningen werden minder verkocht. Wie een huis wil kopen, moet wel flink in de buidel tasten. De gemiddelde prijs van een verkochte woning kwam uit op 368.000 euro, per vierkante meter wordt inmiddels 2.825 euro afgerekend.

Prijzen per vierkante meter omhoog
De stijging van de verkoopprijs wordt niet alleen verklaard doordat ook grotere en duurdere huizen makkelijker verkocht worden. Ook doorsnee tussenwoningen zijn in drie jaar tijd fors duurder geworden. Voor een tussenwoning in Barneveld betaalde je 1900 euro per vierkante meter in het tweede kwartaal van 2016. Inmiddels ligt die prijs op 2334 euro per vierkante meter. Op een gemiddelde tussenwoning (115 m²) scheelt dat inmiddels bijna 50.000 euro.

Huizen staan iets langer te koop
De stijgende huizenprijzen lijken wel effect te hebben op de tijd die woningen te koop staan. Gemiddeld duurde het 38 dagen voordat kopers en verkopers een deal sloten in het derde kwartaal van 2019. Dat is een week langer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Landelijke trend
De situatie op de Barneveldse woningmarkt wijkt af van de landelijke trend. Volgens de NVM bleef het aantal transacties in het derde kwartaal op peil. Toch is de NVM bezorgd, omdat het aanbod aan bestaande koopwoningen met 5 procent afnam. “Door het hoge prijsniveau blijven ook nieuwbouwwoningen langer in de verkoop staan. Nieuwe woningen zijn per definitie duurzamer dan oudere woningen. Het gebrek aan passend aanbod zorgt er daarnaast voor dat potentiële kopers langer in de bestaande woningen blijven zitten, die dus niet verbouwd en verduurzaamd worden. Als de nieuwbouw-impasse lang duurt, komt de hele woningmarkt piepend en krakend tot stilstand”, aldus NVM-voorzitter Onno Hoes.