Hoe betaalbaar zijn de huizen nog?

Geplaatst op: 29-09-2019

BARNEVELD/VOORTHUIZEN – Niet alleen de vraag of er nog wel gebouwd kan worden de komende jaren houdt de Barneveldse politiek bezig, maar ook of die huizen nog wel betaalbaar zijn.

Deze zomer stelde Lucas Scheijgrond van de ChristenUnie schriftelijke vragen over het prijskaartje van geplande nieuwbouwwoningen aan de Buurtweg en op Landgoed Prinsenbosch in Voorthuizen.

Niks aan de hand, was de teneur van het antwoord dat hij kreeg. Want die huizen mogen dan vooral bedoeld zijn voor kopers met een goedgevulde portemonnee, dat wordt op andere plekken in het dorp en de gemeente voldoende gecompenseerd met sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen.

Prognoses
Het Barneveldse college heeft daarmee de cijfers aan haar zijde. Tot en met 2022 komen er nog 138 sociale huurwoningen (22%), 41 sociale koopwoningen (7%) en 146 middeldure koopwoningen (24%) bij. Dat valt keurig binnen de eigen gemeentelijke ambities om te bouwen in een mix aan prijsklassen.

Middeninkomens in de knel
Maar de zorgen van ChristenUnie zijn ook niet helemaal ongegrond. Want hoe betaalbaar zijn huizen in de gemeente Barneveld nog? Neem een kijkje op Funda.nl en je ziet dat je met een budget tot 225.000 euro kunt kiezen uit 2 huizen en 3 appartementen. Met 250.000 euro groeit het aanbod tot zo’n 30 huizen.
Alleen wie kan dat nog betalen? Om een hypotheek van 250.000 euro te krijgen, moet je al snel een kleine 60.000 euro bruto per jaar verdienen. Dat is tussen de anderhalf en twee keer een modaal inkomen. En dat voor de goedkoopste huizen met een bord in de tuin. De gemiddelde verkoopprijs is inmiddels in Barneveld de 300.000 euro al ruim gepasseerd. Daarmee wordt het ook voor Barnevelders met een middeninkomen steeds lastiger om een huis te kopen.

Dure huren
Huren dan maar? Ook dat valt niet mee. De gemiddelde huur in de vrije sector ligt volgens de monitor Lokale Lasten op 800 euro in Barneveld.Voor dat geld huur je op dit moment een appartement. Wie met een gezin een heel huis zoekt, is al snel 950 tot 1150 euro kwijt.

De zorgen van ChristenUnie dat in Voorthuizen vooral villawijken verrijzen, mogen in dit geval dan niet opgaan. Dat neemt niet weg dat Barneveld een breder probleem heeft als het gaat om de betaalbaarheid van huizen. Een thema dat ongetwijfeld zal terugkomen als later dit jaar de uitkomsten van het woningmarktonderzoek WoON2018 naar buiten komen en volgend jaar geschreven wordt aan een nieuwe woonvisie.