Warmte blijft door betere isolatie steeds langer in woningen hangen

Geplaatst op: 26-08-2016

Augustus 2016

 
BARNEVELD – Tropische temperaturen deze week in Barneveld en omstreken. Dat zorgt in steeds meer woningen voor problemen. Ze zijn tegenwoordig namelijk vaak zo goed geïsoleerd dat de warmte lastig weer uit huis verdwijnt.

 
Woensdag en donderdag tikte het kwik in Barneveld en omgeving ruim 30 graden aan, een record voor dit jaar. De aanhoudend hoge temperaturen waren voor de gemeente Barneveld aanleiding om inwoners hitte-advies te geven: drink voldoende, houd jezelf koel en let extra op kwetsbare mensen, zoals ouderen of zieken.

 
GGD Gelderland-Midden meldt dat het Nationaal Hitteplan is ingegaan. De gezondheidsdienst geeft tips om je woning zo koel mogelijk te houden. ,,Maak op tijd gebruik van zonwering, een ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Ventileer continu door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten. Lucht alleen wanneer het buiten koeler is dan binnen, zoals ’s ochtends, ’s avonds en ‘s nachts”, aldus de GGD.

 
Dat je woning iets opwarmt in de zomer is niet erg. Uit onderzoek blijkt dat bij gewone activiteiten – zoals zitten, staan, werken en rustig rondlopen – in de zomer een binnentemperatuur tussen de 23 en 26°C als acceptabel wordt ervaren. Hogere temperaturen kunnen leiden tot gezondheidsklachten.

 
Isolatie
Het risico daarop neemt de laatste jaren toe. Hetere zomers in combinatie met hogere isolatieniveaus zijn steeds meer een risico voor temperatuursoverschrijding in woningen, stelt het kenniscentrum voor de bouw, SBRCURnet in een dossier op haar website. Als overdag zonnestraling ongehinderd via de ramen binnenkomt, blijft die warmte hangen door de goede isolatie en koelt de woning ’s nachts niet snel genoeg meer af. Alleen koeling kan dan nog uitkomst bieden.
Jaarlijks overlijden naar schatting duizenden Nederlanders door oververhitting van woningen. Grootste oorzaak is niet zozeer de zomerwarmte buiten, maar de hitte die blijft hangen in het eigen huis. Ouderen – met name 80-plussers – zijn het meest kwetsbaar bij tropische temperaturen.

,,De officiële temperatuur wordt alleen buiten gemeten. Al bij een etmaalgemiddelde van boven de 16,5 graden wordt het in woningen met veel glas te warm aan de zonkant. Op zulke dagen kan het in slaapkamers oplopen tot boven 30 graden. Dat kunnen mensen van boven de 80 gewoon niet meer aan. Zeker omdat ze ’s nachts vaak hun ramen niet openzetten”, zei GGD-arts Frans Duijm eerder dit jaar tegen Gezondheidenco.com

 
Smogvorming
Ook smog vormt een risico voor de gezondheid. Volgens GGD Gelderland-Midden was daar deze week kans op. Smog kan irritatie van de ogen, neus en keel en luchtwegklachten veroorzaken.
De aanhoudend hoge temperaturen waren voor de gemeente Barneveld in de afgelopen week aanleiding om inwoners hitte-advies te geven.