Het einde van een tijdperk

Geplaatst op: 20-02-2017

Februari 2017

BARNEVELD – Het is het einde van een tijdperk. Oud-fotograaf Ton Lokker heeft zijn karakteristieke woning aan de Amersfoortsestraat inmiddels verlaten. Een grote stap voor de 78-jarige Barnevelder, die er zijn hele leven heeft gewoond. Het was naar alle waarschijnlijkheid het langst door één familie bewoonde huis in het centrum van Barneveld.

Het statige, monumentale herenhuis aan de Amersfoortsestraat 15 is één van de mooiere panden van Barneveld. Gelegen naast het rozenparkje staat het huis nu in hartje centrum, maar toen de voormalige boerderij in 1860 gebouwd werd lag het nog aan de rand van het dorp. “Mijn ouders kochten het huis in 1927. Het was toen al jarenlang in gebruik als onderwijzerswoning en een bekende woning in het Barneveldse”, vertelt Ton Lokker. Zijn vader, Johannes Paulus Lokker, was tandarts en hield praktijk in de woning. Tot voor kort was de praktijkruimte nog precies zoals zijn vader hem ooit achterliet. De bordjes op de deuren herinneren nog aan de tijd dat heel Barneveld naar tandarts Lokker ging.
“Er was daardoor altijd reuring in huis”, herinnert Ton zich, die er samen met zijn zussen Marietje en Betty opgroeide.

Kattenkwaad
De locatie van het huis in het centrum en de diepe tuin die helemaal doorloopt tot aan de Antoniusschool, maakte dat Ton in zijn jeugd altijd veel vriendjes te spelen had. “Bij ons had je ruimte genoeg. Er werd ook flink wat kattenkwaad uitgehaald. Rond oktober vielen de peren van de bomen in de tuin en dan gooiden we die over de tuinmuur naar de school. Tot er eentje door het wcraampje van de school vloog, waar natuurlijk net op dat moment meester Maas stond. Mijn ouders heb ik niets verteld, maar om de schade te vergoeden ben ik toen bij een boer gaan hooien. Voor 12,50 gulden, wat net na de oorlog echt een vermogen was. Mijn vader is er later alsnog achter gekomen omdat de boer hem complimenteerde met ‘die Tonnie die zo’n harde werker was’. Maar goed, ik had het jaar erna weer een mooi baantje.”
Onderduikers
Door diverse verbouwingen door de jaren heen heeft de woning maar liefst twaalf kamers waaronder acht slaapkamers en een grote kelder onder het huis. Ideale omstandigheden om onderduikers te verbergen, wat de ouders van Ton die actief waren in de Ondergrondse ook deden.

“Tot ze werden verraden en mijn vader samen met nog zes andere Barnevelders via kamp Amersfoort in concentratiekamp Neuengamme werd gevangen gehouden. Alleen hij heeft het overleefd, voornamelijk omdat hij als tandarts de Duitsers iets te bieden had. Mijn moeder zat een tijdje vast in Apeldoorn. Mijn zussen en ik werden in de tussentijd verzorgd door tandarts Kuit en zijn vrouw uit Arnhem. De stad werd geëvacueerd dus kwamen ze naar Barneveld, waar ze de praktijk van mijn vader waar namen. Ook mijn moeder overleefde de oorlog, maar helaas overleed mijn vader veel te vroeg op 56-jarige leeftijd.”

Fotografie
Aangestoken door de fotografie- en filmhobby van zijn vader ging Ton naar de Fotovakschool in Den Haag en de Filmacademie in Amsterdam.

“Ik ben toen even op mezelf gaan wonen, maar besloot al snel op en neer te reizen. Samen met mijn diensttijd is dat de enige tijd geweest dat ik niet in dit huis woonde. Kort nadat mijn moeder overleed trouwde ik met Hannie en trok zij in dit huis. Samen kregen we een zoon, een knappe kop, hij is gepromoveerd. Mijn zussen waren toen allang vertrokken natuurlijk, de ene naar Canada en de ander woont al veertig jaar in Amsterdam.” Gedurende zijn loopbaan werkte Ton Lokker onder meer 25 jaar voor het NTS-journaal en was hij 55 jaar fotograaf voor de BDU. Veel oudere Barnevelders herinneren zich nog hoe hij rondreed met vele antennes op zijn autodak. Ook heeft hij menig bruidspaar voor de camera gehad en bouwde hij een indrukwekkend foto- en filmarchief op van Barneveld.

Te groot
Nadat de woning drie jaar te koop stond, leverde Ton op 7 februari de sleutel in van het huis dat hij zijn hele leven bewoonde. “Het is veel te groot voor één persoon. Als ik ging schilderen was ik twee maanden verder, de tuin was te groot om nog te kunnen onderhouden en vanwege de monumentale status mocht er bijvoorbeeld geen dubbel glas in. Ik ben blij dat ik nu wat anders heb, maar het voelt natuurlijk vreselijk om na al die jaren de deur achter me dicht te trekken.”
Woning familie Lokker aan Amersfoortsestraat na 89 jaar verkocht oud-fotograaf Ton Lokker verlaat het huis waar hij zijn hele leven woonde. “Ik ben blij dat ik nu wat anders heb, maar het voelt natuurlijk vreselijk.”