Gemeenteraad stemt in met masterplan voor nieuwe wijk

Geplaatst op: 09-06-2017

Juni 2017

BARNEVELD – Goed nieuws voor jonge Kootwijkerbroekers die graag in eigen dorp willen blijven wonen. Na Hoevedorp krijgt Kootwijkerbroek namelijk nog een nieuwbouwwijk. Vanaf 2019 moeten aan de oostkant van het dorp 100 tot 120 woningen verrijzen.

Het gaat om een mix van rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande huizen en seniorenwoningen. Een deel van de woningen is bestemd voor jongeren en mensen met een laag inkomen. Zo’n 25 tot 30 procent van de huizen krijgt een prijskaartje tot 175.000 euro of een huur die lager is dan 711 euro.

De nieuwe woonwijk wordt zo’n zes hectare groot. De huizen komen te liggen tussen de Essenerweg en de Kerkweg, achter de Rehobothschool en de dependance van verpleeghuis Norschoten. De grond van de nieuwe wijk is al in handen van de gemeente Barneveld. Bedoeling is dat de wijk een groen karakter krijgt en ruim wordt opgezet met veel speel- en ontmoetingsplekken. Bewoners komen straks via de Kerkweg bij hun huis. Voor fietsers en voetgangers komen er verbindingen naar de bestaande wijken in Kootwijkerbroek.

Gasloos en energieneutraal
De gemeente Barneveld ziet het liefst dat de huizen in de nieuwe wijk gasloos en energieneutraal worden. Daar is momenteel veel om te doen in Nederland. Uit recent onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat de meeste nieuwbouwhuizen nog altijd worden aangesloten op het gasnet. Tot en met 2021 gaat het om ruim 150.000 woningen. Dat leidde tot veel kritiek, omdat deze woningen dan later weer verduurzaamd moeten worden om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen.

Nu zijn gemeenten nog verplicht om zo’n gasaansluiting te realiseren als een koper van een nieuwbouwwoning daar om vraagt. Dat gaat vanaf 2018 veranderen. Het kabinet wil de Gaswet zodanig wijzigen dat er in plaats daarvan een recht komt op een warmteaansluiting. Uiteindelijk wil de overheid dat in 2050 alle 7 miljoen huizen in Nederland energieneutraal zijn.