Geen verbod op houtgestookte kachel

Geplaatst op: 08-02-2019

Februari 2019

BARNEVELD – Barneveldse woningbezitters kunnen ook de komende jaren een houtkachel of houtgestookte haard aanschaffen. Er komt namelijk geen verbod op houtstook, meldde staatssecretaris Stientje van Veldhoven eerder dit jaar aan de Tweede Kamer.

Wel wil de staatssecretaris dat kachels en haarden sneller dan gepland voldoen aan strengere Europese milieu-eisen. Al vanaf 2020 mogen alleen nog kachels en haarden verkocht worden met een rendement van minimaal 75 procent en een uitstoot van maximaal 40 milligram fijnstof per kubieke meter. Kachels en haarden die aan deze eisen voldoen, hebben een EcoDesign-label. Ook wil de minister dat kachelkopers voorlichting krijgen over hoe je op een goede manier stookt.

Van Manen haarden en kachels, dat tot de grotere kachel- en haardenzaken behoort in Nederland, laat weten blij te zijn met het besluit van de staatssecretaris. “Wij pleiten al langer voor strengere eisen en zijn blij met deze plannen. Onze volledige collectie voldoet al aan de nieuwe eisen. We verkopen ook geen open haarden of open kachels meer. Juist die oude, open gestookte verbrandingstoestellen zorgen voor overlast. Verder geven we regelmatig stooktraingen, om haarden- en kachelbezitters te helpen om op de juiste manier te stoken”, zegt Dirk Troost van Van Manen haarden en kachels.

Houtstook houdt de gemoederen in Barneveld al langer bezig. Tegenstanders wijzen op de luchtverontreiniging en gezondheidsproblemen die houtstook zou veroorzaken. Voorstanders op de sfeer en gezelligheid die een haard of kachel oplevert. De gemeente Barneveld schreef er vorig jaar zelfs een memo over, waarin het concludeerde dat er geen sprake lijkt van een structureel probleem met betrekking tot houtrook. Wel startte het een informatiecampagne om inwoners goed ‘stookgedrag’ bij te brengen. Al vanaf 2020 moeten alle houthaarden en -kachels voldoen aan strengere Europese milieu-eisen.