Energieprijzen omlaag

Geplaatst op: 23-03-2020

 

BARNEVELD – Barneveldse woningbezitters en huurders zijn dit jaar naar verwachting minder geld kwijt aan gas en stroom. De energierekening daalt gemiddeld met 170 euro.

​Dat voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De daling komt vooral doordat huishoudens een hogere korting op de energiebelasting krijgen. Deze heffingskorting gaat in 2020 omhoog naar 527 euro, 216 euro meer dan vorig jaar.

Ook de energiebelasting op elektriciteit daalt iets. Verder zijn de energieprijzen gedaald. Elektriciteit is gemiddeld 5,8 procent goedkoper dan vorig jaar volgens het CBS, gas zelfs 12,6 procent. Deze daling geldt alleen voor mensen met variabele tarieven. Wie een contract van één of meerdere jaren heeft met de energieleverancier, betaalt tijdens de looptijd de daarvoor afgesproken prijs.

Dalende olieprijzen

De Voorthuizense energievergelijker Gaslicht.com ziet dat de energieprijzen de laatste maanden zelfs nog verder zijn gedaald. Gaslicht.com schrijft dat toe aan de milde winter, de daling van de olieprijs en het coronavirus. Door de dalende prijzen is het volgens de energievergelijker slim om nu over te stappen naar een andere leverancier. Dat zou volgens Gaslicht.com een besparing opleveren die kan oplopen tot 452 euro.

Tegenover de meevallers staan ook een aantal prijsstijgingen. Zo gaat de opslag duurzame energie (ODE) omhoog. Met deze heffing investeert de overheid in duurzaamheidsmaatregelen, zoals het opwekken van zonne- en windenergie. Ook de belasting op gas is gestegen.

Voordeel kleine huishoudens

Een gemiddeld huishouden is daardoor volgens het CBS dit jaar 1574 euro kwijt aan energie. Het CBS gaat daarbij uit van een verbruik van 2450 kWh aan stroom en 1197 m3 aan gas. Wie meer of minder verbruikt, komt uit op een andere besparing.

“Huishoudens met een laag energieverbruik profiteren het meest”, schrijft het CBS op haar website. “Zo gaat een eenpersoonshuishouden in een klein, nieuw appartement gemiddeld 16 procent (180 euro) minder betalen, terwijl een meerpersoonshuishouden in een grote, oude, vrijstaande woning 4 procent (140 euro) minder gaat betalen. Dit komt doordat iedereen, ongeacht verbruik, dezelfde hogere heffingskorting krijgt.”

Stijging vorig jaar

De meevaller dit jaar is wel relatief. Vorig jaar gingen de energieprijzen namelijk hard omhoog, met maar liefst 19 procent. Dat leidde tot veel politieke ophef. De overheid besloot daarom om dit jaar via belastingmaatregelen huishoudens tegemoet te komen. De energiekosten dalen daardoor dus flink, maar over twee jaar gezien zijn huishoudens nog altijd fors meer kwijt aan gas en stroom.