Energielabel niet in trek

Geplaatst op: 09-05-2017

Mei 2017

Aantal huizen met energielabel blijft achter in gemeente Barneveld

BARNEVELD – Het aantal Barneveldse huizen met een definitief energielabel is dit jaar gestegen naar 6.645. Daarmee heeft nog altijd minder dan één op de drie woningen in de gemeente Barneveld zo’n label. Dat is flink lager dan elders in Nederland.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Landelijk gezien heeft 42,6 procent van de woningen een energielabel. In Barneveld ligt dat percentage op 31,7 procent. Binnen de gemeente Barneveld zijn er grote verschillen. Zo heeft in De Glind ongeveer één op de zestien woningen een energielabel. Kootwijkerbroek (19,0%), Terschuur (18,2%), Zwartebroek (17,9%), Garderen (21,9%) en Stroe (20,5%) doen het iets beter. In Voorthuizen (27,6%) en Barneveld (37,6%) staan relatief de meeste huizen met een energielabel.

Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is. Nieuwbouwwoningen hebben doorgaans een A, A+ of A++-label. Oude huizen een F, G of E-label. Het energielabel moet woningeigenaren bewust maken van hun energieverbruik en stimuleren om hun woning energiezuiniger te maken. Dan hoeft er minder gestookt te worden en dat is weer beter voor het milieu. Ieder huis in Nederland heeft een voorlopig energielabel, gebaseerd op het bouwjaar en het woningtype. Voor enkele tientjes kan je online een definitief label regelen. Je vult zelf gegevens over de woning in, waarna een erkend deskundige die controleert en goedkeurt.

Vanaf 2015 is zo’n definitief energielabel verplicht bij de verkoop van woningen. Wie zijn huis zonder label verkoopt, riskeert een boete van 405 euro. Tot nu toe werden boetes nauwelijks opgelegd, maar daar komt verandering in. Onlangs stuurde de Inspectie voor de Leefomgeving (ILT) 5.000 huizenverkopers die hun huis verkocht hebben zonder energielabel een waarschuwingsbrief waarin gedreigd wordt met het opleggen van de boete.