‘Doe je huiswerk voor je koopt’

Geplaatst op: 22-09-2017

September 2017 –

1 op 9 huizen in Barneveld op of boven vraagprijs verkocht

BARNEVELD – Bieden via envelopjes en tienduizenden euro’s meer betalen dan de vraagprijs; het gebeurt steeds vaker. Inmiddels wordt zo’n 1 op de 9 woningen in de gemeente Barneveld verkocht voor de vraagprijs of een bedrag dat daarboven ligt.

Dat blijkt uit cijfers van diverse woningmarktonderzoekers. En dan gaat het er hier nog relatief rustig aan toe. In omliggende plaatsen als Amersfoort (52,4 procent) en Nijkerk (24,4 procent) tasten kopers nog dieper in de portemonnee om concurrenten voor een woningen af te troeven.

“30.000 tot 40.000 euro overbieden; het gebeurt gewoon”, weet Margreet van Veldhuizen. Dat is niet zonder risico, waarschuwt de Barneveldse aankoopmakelaar en taxateur. “Dat jij er meer voor wilt betalen, betekent niet dat de waarde van de woning ook automatisch stijgt. Bij de taxatie voor de hypotheek kan je in de problemen komen. Als die waardebepaling lager uitvalt dan de koopsom, zul je eigen geld op tafel moeten leggen.”

Om een woning binnen te halen, zijn huizenjagers bereid om ook andere risico’s te nemen. 37 procent van de kopers neemt inmiddels geen voorbehoud van financiering meer op, bleek deze zomer uit onderzoek van ministerie van VROM. Zo’n bod zonder voorbehoud is voor een verkoper met meerdere biedingen aantrekkelijk, omdat het zekerheid biedt.“Toch moet je er niet aan beginnen als koper”, stelt Van Veldhuizen. “Het is echt bloedlink. De meeste mensen kopen tegenwoordig een huis op twee inkomens. Stel dat jij na het tekenen van een koopcontract een ongeluk krijgt. Dan zit je partner vast aan een woning die onbetaalbaar is geworden.”

Huiswerk
Wat zou ze mensen die een huis zoeken adviseren? “Zorg dat je je huiswerk goed gedaan hebt. Je kunt niet meer zoals vroeger op de bonnefooi gaan bezichtigen. Zoek uit wat je eigen huis waard is, ga langs bij een hypotheekadviseur om erachter te komen wat je kunt lenen. Als je dán een mooi huis ziet, kun je snel schakelen.”

Nu de woningmarkt steeds meer overhit raakt, is het volgens Van Veldhuizen bovendien een must om een aankoopmakelaar in te schakelen. “Ik adviseer mensen over wat een reëel bod is voor een woning en behoed ze voor keuzes uit emotie. Ook sta je sterker in onderhandelingen. Verkoopmakelaars weten dat je serieus en voorbereid bent als je met een eigen makelaar langskomt.”