Code rood voor woningmarkt

Geplaatst op: 29-10-2018

BARNEVELD – Het aantal verkochte woningen in Barneveld is in het derde kwartaal van dit jaar met 11 procent gedaald. De oorzaak? Het krappe aanbod en de nog altijd stijgende prijzen.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van makelaarsorganisatie NVM. In juli, augustus en september werden er 195 huizen verkocht in Barneveld en omstreken. Vorig jaar verwisselden in dezelfde periode nog 219 huizen van eigenaar. Vooral vrijstaande woningen (-22,1%) en appartementen (-33,3%) werden minder verkocht.

Neerwaartse spiraal

Het is voor het vierde kwartaal op rij dat de verkoopcijfers dalen. Dat heeft te maken met de krapte op de woningmarkt. Er staan weliswaar nog zo’n 375 huizen in de gemeente Barneveld te koop, maar dat zijn vooral duurdere woningen. Heb je minder dan 2,5 ton te besteden? Dan heb je ineens nog maar keuze uit zo’n 30 woningen. Vooral starters en huurders die willen kopen, komen er daardoor steeds lastiger tussen op de woningmarkt.

2600 euro per m2

Verkopers doen juist goede zaken. De verkoopprijs van een gemiddelde woning in de gemeente Barneveld ging in het derde kwartaal met zo’n 8,0 procent omhoog naar 344.000 euro. Alleen in 2007 lagen de prijzen even hoger. Per vierkante meter betalen kopers nu meer dan 2600 euro. Volgens NVM wordt voor eenderde van de woningen meer dan de vraagprijs betaald.
Ondanks die hoge prijzen staan de verkoopborden vaak maar kort in de tuin. De gemiddelde verkooptijd van huizen daalde verder naar 33 dagen. Met name tussenwoningen wisselen nog sneller van eigenaar, soms zelfs binnen een week. Ter vergelijking: in de crisis duurde het gemiddeld een half jaar voor een huis verkocht werd.

Ook de gemeente Barneveld erkent de problemen op de woningmarkt. Het voert meerdere onderzoeken uit om te onderzoeken in welke richting het woonbeleid bijgesteld moet worden. Het gaat bijvoorbeeld om onderzoek naar schaarste van goedkope huur- en koopwoningen, de herkomst van nieuwe kopers en huurders en de huisversting van kwetsbare groepen zoals ouderen en mensen met een beperking of psychische problemen. De resultaten van de meeste onderzoeken worden eind dit jaar of begin volgend jaar bekend. Aan de hand van de uitkomsten denkt de gemeente na over maatregelen die ervoor moeten zorgen dat er voor iedere Barnevelder voldoende kansen zijn op de lokale woningmarkt.

Nationaal woningplan

Volgens het NVM is duidelijk wat er nodig is: een nationaal woningplan waarbij het Rijk de regie neemt en provincies en gemeenten dwingt om meer nieuwbouw mogelijk te maken. Alleen zo kan volgens NVM de doelstelling van 75.000 nieuwbouwhuizen per jaar gehaald worden. De NVM spreekt van ‘code rood’ voor de woningmarkt.