Beter energielabel levert duizenden euro’s op

Geplaatst op: 22-09-2018

BARNEVELD – Zonnepanelen, de zolder isoleren; het levert je niet alleen een lagere energierekening, maar verhoogt ook de waarde van je woning. Dat blijkt uit een analyse van woningmarktonderzoeker Calcasa.

Vergelijkbare woningen die met een beter energielabel worden verkocht, leveren gemiddeld 2% meer op. In Barneveld bedraagt de gemiddelde woningwaarde momenteel 341.000 euro. Een beter energielabel levert dan 6.820 euro euro op. Als een energielabel 2 of meer labelstappen beter is dan dat van een vergelijkbare verkochte woning, dan stijgt het verschil in verkoopprijs naar gemiddeld 2,8% (+ 9.548 euro) en bij een verbetering van 3 of meer labelstappen naar gemiddeld 3,6% (+ 12.276 euro).

Het is voor het eerst dat er onderzoek is gedaan naar de relatie tussen verkoopprijzen en energielabels. Sinds 2015 is zo’n label verplicht bij de verkoop van je woning. Desondanks heeft volgens Calcasa zo’n 15 procent van de verkopers nog geen label geregeld bij de overdracht. Opmerkelijk is verder dat in Barneveld relatief veel energiezuinige woningen staan. Meer dan de helft (53,1 procent) van alle gelabelde woningen heeft een A- of B-label. Er zijn maar zes gemeenten in Nederland waar dat percentage hoger ligt.

De Nederlandse overheid heeft de ambitie om de woningvoorraad sterk te verduurzamen. Doelstelling is dat in 2030 het gemiddelde koophuisenergielabel A heeft en in 2020 de gemiddelde corporatiewoning energielabel B. Barneveld is dus al aardig op weg. In gemeentes als Zwijndrecht (14,2 procent) of Rheden (15,9 procent) is juist nog veel werk aan de winkel, aangezien de meeste gelabelde woningen hier nog een label C of lager hebben.