Betaalbaarheidsonderzoek lokale huurprijzen

Geplaatst op: 17-10-2016

September 2016

BARNEVELD – Hoe denken de huurders van Woningstichting Barneveld over de hoogte van de huur van hun woning? Dit onderzoekt Huurdersvereniging Barneveld in samenwerking met de landelijke belangenorganisatie Woonbond. De resultaten van het onderzoek worden in november gepresenteerd.


Begin september gaf Huurdersvereniging Barneveld het startschot voor het betaalbaarheidsonderzoek onder huurders in de gemeente. Via een enquête onderzoekt de huurdersvereniging of huurders tevreden zijn over de huurprijs van hun woning en of ze deze betaalbaar vinden. Daarnaast peilt de Huurdersvereniging samen met de Woonbond, de landelijke belangenorganisatie van huurders, wat de mening van de huurders over het onderwerp betaalbaarheid is. Wat verstaan zij daaronder?
Het onderzoek loopt nog tot en met 25 september, waarna de  Huurdersvereniging in november in gesprek zal gaan met Woningstichting Barneveld en de gemeente Barneveld  over de resultaten van het onderzoek. Doel is duidelijkheid te verschaffen over zaken die verbeterd kunnen worden.

Landelijk beeld
Landelijk gezien valt het volgens Het Centraal Bureau voor de Statistiek wel mee met de huurstijgingen in de sociale huursector. Het CBS noteerde onlangs de laagste prijsstijging in vijf jaar. Tussen 1 juli 2015 en 1 juli 2016 stegen de sociale huurprijzen 1,9 procent (inclusief huurverhoging bij verhuizingen) en 1,4 procent bij zittende huurders. Direct na de invoering van de inkomensafhankelijke huurverhoging in 2013 bedroeg de gemiddelde huurstijging nog 4,7 procent volgens het CBS.
In de vrije huursector lijkt de nood groter. De NVM en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) luidden onlangs nog de noodklok over de ,,bovenmatige prijsstijgingen” voor huurwoningen in het middensegment. De huurprijs per m² voor een vrije sector huurwoning of huurappartementen (excl. servicekosten) in Nederland steeg in een jaar tijd met 5,9% naar € 9,95 per m². Gemiddeld betalen huurders in de vrije sector volgens NVM en VGM NL  € 978,- per maand voor hun huis.

Onbereikbaar
Door de strengere hypotheekregels en aangescherpte inkomensnormen voor sociale huurwoningen, zijn steeds meer mensen aangezen op een woning in de vrije huursector. Het aanbod van zulk soort woningen, met name in een prijsklasse tussen 700 tot 1.000 euro per maand, blijft echter achter. ,,Als het aanbod niet snel toeneemt, zal wonen in de grote steden voor een groeiende groep huishoudens onbereikbaar worden”, meldden NVM en VGM NL. Ook in Barneveld klonk recent de oproep om meer middeldure en dure huurwoningen te bouwen, met het oog op de groei van Barneveld naar 70.000 inwoners in 2030.